Greni og Vedum foreslår å skille Hedmark og Oppland igjen

PÅ STORTINGET: Heidi Greni (Sp). Arkivfoto: N. K. Nesvold

PÅ STORTINGET: Heidi Greni (Sp). Arkivfoto: N. K. Nesvold

Artikkelen er over 2 år gammel

Sp-representanter ber regjeringen legge fram et forslag om å gjøre om sammenslåingen av flere fylkeskommuner.

DEL

Senterpartiet vil skille tvangssammenslåtte fylkeskommuner.

Stortingsrepresentantene Heidi Greni fra Sør-Trøndelag og Trygve Slagsvold Vedum fra Hedmark har sammen med Åslaug Sem-Jacobsen, Ivar Odnes, Marie Knutsdatter Strand, Kjersti Toppe, Nils T. Bjørke, Liv Signe Navarsete, Sandra Borch og Geir Adelsten Iversen fremmet et representantforslag om omgjøring av vedtaket angående ny inndeling av regionalt folkevalgt nivå.

Der foreslår de at Stortinget skal be regjeringen legge fram forslag om omgjøring av vedtaket om sammenslåing av følgende fylkeskommuner: Vestfold og Telemark, Hedmark og Oppland, Hordaland og Sogn og Fjordane, Troms og Finnmark og Østfold, Akershus og Buskerud.

Forslagsstillerne viser til at regjeringens regionreform ble igangsatt gjennom en invitasjon til fylkeskommunene om å utrede eventuelle sammenslåinger.

– Tilbakemeldingene som ble gitt, var negative. Fylkeskommunene mente generelt at de var store nok til å løse de oppgavene de er pålagt og også til å ta imot nye oppgaver som i dag forvaltes av statlige myndigheter, står det i bakgrunnen for forslaget.

– Regjeringen valgte å ikke lytte til høringsuttalelsene, men å gjennomføre regionreformen som en tvangsreform, sier Sp-representantene videre.

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre kalte regionreformen et makkverk da trontaledebatten ble innledet tirsdag, melder NTB.

Tirsdag var den første stortingsdebatten i stortingssesjonen 2017/2018. Da lå det an til at opposisjonen skulle fremme mer enn 25 representantforslag til behandling i Stortinget, kunne NRK opplyse.

I Sp-forslaget om å skille tvangssammenslåtte fylkeskommuner, peker forslagsstillerne på at fylkeskommunenes nye og sterkere rolle som samfunnsutvikler ikke er utformet.

– Regjeringen har derimot foreslått å svekke fylkeskommunenes ansvarsområder gjennom å åpne for overføring av den offentlige tannhelsetjenesten til kommunene og for at større kommuner kan få delansvar for kollektivtrafikken, skriver de.


Artikkeltags