(Nordlys): Da Renate Løkse fikk e-post fra sin kunderådgiver gjennom flere år i DNB i Tromsø, åpnet hun rutinemessig for å se hva banken ønsket å formidle. Det viste seg å være en slags avskjedshilsen fra hennes rådgiver, som skriver at han skal bli pensjonist og tilbringe tiden i varmere strøk.

Han opplyser når han vil ha sin siste dag på jobb, og at det om litt vil komme navn på ny rådgiver når man logger inn i nettbanken. Løkse reagerte ikke på noe av dette, før hun leste siste setning i e-posten. Der skriver mannen at han langtidsleier, og vil ha ledig leilighet i april-september. Interesserte kan ta kontakt, men ikke på bankens e-post.

Løkse forteller at hun stusset på dette, som fremsto som reklame for rådgiverens private leilighet. I e-posten skriver han videre at noen kan ha fått e-posten to ganger, fordi Outlook ikke klarte å sende til alle kundene på en gang.

– Jeg reagerte på det, og tenkte at dette går ikke an, det må være en spøk. Jeg sendte en henvendelse til banken der jeg høflig skrev at sånt ikke kan sendes ut til alle klientene hans. Det er forskjell på jobb og privat, og dette hadde ikke noe med banken å gjøre, sier hun.

Sendte ny e-post

«Det er for så vidt trivelig å få en e-post fra en kunderådgiver som gleder seg til tiden som pensjonist. En rådgiver jeg for øvrig aldri før har hørt fra, bortsett fra når jeg selv har hatt spørsmål om fastrente. Det jeg finner merkelig og en smule frekt er at det i e-posten ganske så direkte reklameres for utleie av vedkommendes leilighet på Gran Canaria.»

Slik formulerte Løkse seg da hun kontaktet banken. Men før hun rakk å få tilbakemelding på henvendelsen, får hun en ny e-post av kunderådgiveren. Også denne gangen bruker han sin e-postadresse i banken. I emnefeltet står det; Da skal du ha fått ny rådgiver i DNB – kontaktinfo privat.

– Når det kommer e-post fra banken, så går man jo inn og leser, sier Løkse.

Men det viste seg å bare være en mer detaljert e-post om hva rådgiveren kunne tilby i sin leilighet på Gran Canaria.

«Ønsker du på et tidspunkt kontakt for å evt. å leie hos meg på Gran Canaria så er min private e-post [email protected]. Det er 23 leiligheter øverst i Nydalen i Puerto Rico på Gran Canaria. Kort vei når en vil gå tur. Bare norske langtidsleiere, 1 soverom, brannforskriftene tillater 3 personer. Tar du kontakt på privat e-post har jeg etter hvert mer info. Reiser dit nå», står det i e-posten.

Umusikalsk

Løkse syntes nå at dette gikk langt utover det hun forventet av et ellers lite personlig klientforhold.

– Jeg tenker at banken kanskje bør ta et oppgjør med de ansattes etikk. Dette er ikke sånt man gjør i et stort konsern som DNB, sier hun.

I en tid der mange sliter med økonomien, og kan trenge både økonomisk rådgivning og annen bistand fra banken, synes hun budskapet i e-posten er mildt sagt umusikalsk. Dette skrev hun også til banken.

«Jeg vil tro det er flere av rådgiverens mange kunder som nå opplever trangere tider økonomisk. Da virker det ugreit å få en slik e-post fra en pensjonerende bankansatt. Det er neppe slikt ment fra vedkommende som sendte ut e-posten til alle sine kunder, men samtidig vurderer jeg teksten slik at det ikke er noen tvil om at den er rettet mot potensielle fremtidige leietakere av en leilighet i Syden.»

– Mange sliter økonomisk, og har ikke like mye å rutte med som før. Leilighet på Gran Canaria er kanskje ikke det man ønsker å få tips om fra banken nå, sier Løkse.

Personalsak

Løkse sendte derfor en ny henvendelse til DNB, der hun la ved skjermdump av innholdet i e-posten. Hun har imidlertid fortsatt ikke fått noen tilbakemelding, utover at henvendelsen/klagen er registrert.

– DNB bør sende en beklagelse til kundene. Dette er over streken, og jeg nekter å tro at jeg er den eneste som har reagert på det, sier hun.

I korrespondansen med banken skriver Løkse at hun for fremtiden ønsker seg en rådgiver som har tillit og respekt for både sine kunder og sin egen arbeidsplass, og som ikke bruker sin kontaktdatabase til personlige anliggender.

Nordlys har ikke lykkes i å oppnå kontakt med den tidligere rådgiveren, som nå har sluttet i banken. Kommunikasjonsrådgiver i DNB Vidar Korsberg er forelagt saken, og svarer slik:

– Det vil aldri være greit at våre rådgivere sammenblander private interesser i jobbsammenheng eller sender ut privat reklame via jobbmail. Det er stikk i strid med våre retningslinjer, og hvis vi oppdager slike tilfeller vil umiddelbart følge opp saken og sette en stopper for dette. Det er vanskelig å kommentere saken ytterligere. Selv om den ansatte har sluttet i banken, vil dette falle inn under kategorien en personalsak.