Gå til sidens hovedinnhold

God mat er god omsorg

Artikkelen er over 3 år gammel

I det siste har det pågått en diskusjon om mat og kosthold innen eldreomsorg. Det er bra. Å spise riktig og nok er viktig både for trivsel og helse. De eldre, enten de er hjemmeboende og får varm mat brakt, eller om de er beboere på institusjon, er prisgitt det de får satt framfor seg.

Dette handler ikke bare om hva en spiser, men også når en spiser, kanskje også til og med hvem en spiser med. I hvert fall om en spiser sammen med noen i det hele tatt. Mange institusjoner sørger derfor for å lage rammer rundt et måltid der både eldre i omsorgsbolig og de med sjukehjemsplass kan treffe andre og samtidig spise seg mette. Funksjonsnivå og bemanning er også avgjørende for å skape «ro rundt maten».

Stadig flere sykehjem har flyttet middagsserveringen fra formiddag til ettermiddag slik at beboerne faktisk rekker å bli sultne. Det er ikke rart at det skorter på matlysten når det er frokost klokka ni, formiddagskaffe i elleve- halv tolvtida og middag halv to. Og ikke nok med det. Det kan hende at en kaffekopp og kveldsmat serveres på ettermiddagen og tidlig kveld, og så går det 14–15 timer til frokost.

Helseminister Bent Høie har tidligere uttalt at han mener mange eldre kan reddes fra å sulte i hjel på norske sykehjem. En rapport fra Helsedirektoratet om oppfølging av ernæring hos beboere på sykehjem konkluderte i fjor med at mer enn en tredel av sjukehjemsbeboerne i Norge risikerer underernæring. En annen undersøkelse viser at ledelsen ved både sjukehjemmet og kommunen er avgjørende for å gi god matomsorg. Mat er også medisin.
 

Kommentarer til denne saken