Gå til sidens hovedinnhold

Elden som brenner

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå brenner den igjen, Elden. Den har glør hele året, der noen leser seg opp på manus eller den virkelige historien, mens andre skriver pengesøknader og hyrer skuespillere. En gang i året blusser hele organisasjonen opp og flammene står høyt – om den gedigne dugnadsinnsatsen, om fellesskapet, om mestring og menneskemøter på tvers av generasjoner, fag og kompetansenivå. Her skinner proffene, men aldri sterkere enn lyset fra de flere hundre frivillige, og det er samspillet som skaper Elden igjen og igjen. Men, det koster. Det koster i kroner og øre, og det koster i dugnadsinnsats og menneskelige ressurser, og begge deler er like skjørt.

Daglig leder Siri Gellein opplyser at det koster om lag seks millioner kroner å sette opp Elden. Bare lys og lyd alene, koster en drøy million, og sjølsagt er organisasjonen dønn avhengig av økonomisk støtte for å få hjulene til å gå rundt. Det lokale næringslivet stiller opp med viktige sponsorkroner, og bidrar like mye som kommune, fylkeskommune og Spelfondet gjør det med offentlige midler. Og Elden gir tilbake. En ringvirkningsanalyse fra 2010 viste at Elden bidro til omsetningen i regionen med 20 millioner kroner. Verdiskapingen er antakelig enda større i dag.

Elden er landets tredje største spel målt i publikumstall. Peer Gynt vises for 21.000, mens 13.000 ser Stiklestadspelet. Inkludert førpremieren er det 12.000 som ser Elden hvert år, men Elden får langt, langt mindre i statlig støtte enn de to andre. Det finnes mye midler til teater for barn og ungdom, men ikke med barn og ungdom. Dette må det gjøres noe med snarest. Nasjonale, regionale og lokale politikere som kjenner varmen fra Elden utfordres herved!

Kommentarer til denne saken