I juli går Røros Folk Festival av stabelen for sjette gang, og forrige uke slapp arrangørene festivalprogrammet.

Torsdag starter festivalen med dobbelt plateslipp. Ingvild Blæsterdalen har fått mye av sin musikalske ernæring gjennom Glåmos Spellemannslag, og har sammen med Einar Olav Larsen og Sivert Skavlan dannet trioen Ingvild Blæsterdalen Trio. I 2017 slapp de sin første plate Stayer, og i vår kommer plate nummer to: Buvér.

Folkemusikere fra bygdene rundt Røros danner gruppen Hjertelskende venner. Medlemmer i gruppa er: Gro Kjelleberg Solli (sang og lyre), Mari Eggen (fele, hardingfele og kor), Jens Nyplass (fele, bratsj, zither, bouzouki og kor), Rolf J. Feragen (trekkspill og kor), Ole Anders Feragen (gitarer og kor), og Roar Kjelsberg (bass, bouzouki og kor) Medvirkende med sang er også elever fra Brekken lokal og oppvekstsenter. De skal fremføre musikk fra Valseth-samlinga, en samling viser, bånsuller, salmer og stubber.

- Denne musikken ble nedtegnet av Lars Valseth i 1950, med tittelen «Folketoner fra Rørosdistriktet», opplyser Røros Folk Festival på sine nettsider.

Vorspiel på Kaffestuggu

Dagen etter åpner Sofia Karlsson showet. Den svenske folkemusikeren beskrives av Røros Folk Festival som en artist med fokus og utgangspunkt i det aukustiske, som beveger seg fritt mellom flere sjangre.

Deretter spiller Tynsets egne Bendik Smedåsgjelten Qvam på Kaffestuggu. Den unge folkemusikeren har fått stor oppmerksomhet og vunnet flere konkurranser med sine musikalske talenter.

Valkyrien Allstars følger etter, før kvelden avsluttes med en festivalpub på Rammkjellarn hvor Per Johan Øren Moslet med venner spiller.

Workshops og mestermøte

Lørdag er dagen for aktiviteter. Etter frokostkonsert med Sara Marielle Gaup, Ingvild Blæsterdalen og Einar Olav Larsen holder sistnevnte fele-workshop. Her kan folk lære å spille fele av en av Norges beste felespillere.

Senere på dagen møter Larsen Røros' egne Mari Eggen i mestermøte. Før det arrangeres danseforestillingen Ekko av og med: dansekunstnerne Maria Lothe, Marte Reithaug Sterud og Gunhild Nyaas, musiker Olav Luksengård Mjelva og elever ved Røros kulturskole.

Komponist og artist Sara Marielle Gaup en av de mest kjente innenfor samisk musikk, både i Sápmi og internasjonalt.

- Sara Marielle er kulturbærer og er en av de sterkeste stemmene i kampen for samisk miljøkamp og rettigheter. Hun er aktivist, duojár (samisk håndverksutøver), og har en dekoloniserings-agenda med alt hun gjør. Sara Marielle er en av få som går med gákti (tradisjonelle samiske klær) daglig, skriver festivalarrangørene om artisten.

Hun deltar på festivalen med en unik, tradisjonell folkekonsert.

- Ingen av disse konsertene blir like og ved hjelp av korte historier og forklaringer tar hun publikum med på en spesiell reise i fortid og nåtid.

Glåmos Spellmannslag holder jubileumskonsert, før en ny workshop finner sted. Festivalen arrangerer kurs i bygdeswing og linedance, som oppvarming til konsert med den nord-amerikanske musikeren Charlie Rackstead.

Festivalen avsluttes med festivalpub på Rammkjellarn.