Stjernestøv på vei til Røros Skole

Forsker-Frederic kommer til Røros for å holde kjemishow for elevene. Her viser han hvordan man lager elefant-tannkrem, ved å spalte hydrogenperioksid til vann og oksygen.

Forsker-Frederic kommer til Røros for å holde kjemishow for elevene. Her viser han hvordan man lager elefant-tannkrem, ved å spalte hydrogenperioksid til vann og oksygen.

I juni får Røros Skole besøk av grunnstoffbilen «Stjernestøv – kjemi i farta» og ikke minst showforsker Frederic Vinne. For aller første gang reiser NTNU ut til skoler i Trøndelag med kjemiaktiviteter.

DEL

Bilen er lastet med modeller og aktiviteter om grunnstoffene og periodesystemet i anledning av at 2019 er det internasjonale året for periodesystemet. Dette er en omreisende variant av den såkalte kjemiløypa som til nå har vært arrangert på NTNU i Trondheim.

Navnet Stjernestøv spiller på at alle grunnstoffer tyngre enn hydrogen blir laget gjennom prosesser i stjernene, og spres i verdensrommet etter det. Vi og alt på jorda er støv fra døde stjerner. I Stjernestøvprosjektet vil elever bli mer kjent med grunnstoffene som finnes i oss og omkring oss – i alt fra mobiltelefonen i lomma til maten vi spiser. Elevene får kjenne tyngden til ulike metaller, som magnesium, jern og gull. De får også gjøre forsøk med grunnstoffer.

I løpet av turnéperioden vil hele 474 elever på 22 skoler i 12 kommuner i Trøndelag få besøk av bilen. Turneen startet 9. mai på Oppdal, og nå gjenstår besøk til Røros og Melhus.

På Røros skole vil Forsker-Frederic fra Vitensenteret i Trondheim holde inspirerende og morsomme vitenshow for hele skolen. Forsker-Frederic er en leken formidler som skal utforske hvor mye gøy man kan ha det med luftens vanligste grunnstoff – nitrogen.

Stjernestøv – Kjemi i farta er et samarbeid mellom Institutt for lærerutdanning, Fakultet for naturvitenskap, Institutt for fysikk (Skolelaboratoriet), Institutt for kjemi, Institutt for bioteknologi og matvitenskap, Institutt for materialteknologi, Institutt for kjemisk prosessteknologi, Norges Geologiske Undersøkelse og Vitensenteret i Trondheim. DKNVS har bidratt med økonomisk støtte.


Artikkeltags