PRESISERING 28.10.20: Møtet som er referert i teksten skjedde i vår. Det var et medlemsmøte i Arbeiderpartiet nå nylig i oktober, men det skjedde altså røflig en uke etter at jeg sendte inn dette leserinnlegget. Når jeg sendte inn innlegget var jeg ikke klar over at det kom til å bli et nytt møte om skolenedleggelse, og jeg var heller ikke med når innstillingen deres ble fattet; konsekvent vet jeg ikke hva resultatet av møtet ble, men jeg gleder meg til å finne ut når kommunestyret samles igjen!

Ofte kan det virke som om politiske prosesser foregår langt over hodene våre. Spesielt med dagens blåblå regjering, hvor EU sin liberale politikk får styre alt for mange av våre (tidligere) offentlige goder. Fra jernbane til post; det kan generelt virke som om man må hele veien til Brüssel for å få gjennomslag for politiske saker.

Nettopp derfor er det så utrolig deilig å melde om at veien for politisk gjennomslag har blitt mye kortere for rørosinger! Spesielt ungdom på Røros har i det siste preget den nasjonale debatten og Arbeiderpartiet. Landsmøtet til AUF ble overholdt fra 15. til 18. oktober, og på det var det 12(!!) deltagende fra Røros AUF. Av disse, talte fire stykker.

For ordens skyld, så er en av talerne fra Holtålen, men Røros AUF skal være hele Rørosregionens AUF-lag.

Og, jeg håper å kunne glede mange av mine rørosinger med gjennomslagene vi fikk til. For, det var mange gjennomslag og disse gjennomslagene ble ikke skapt på bakrom. De ble ikke kokt sammen av byråkrater, og de kom definitivt ikke fra EU! Disse forslagene, og disse kampsakene, ble spilt inn på medlemsmøter på det lokale AUF-kontoret.

Ungdom fra Røros har, gjennom sitt enorme politiske engasjement fått en ordentlig påvirkningskraft på Arbeiderpartiet og AUF. Konsekvensen blir at AUF og Arbeiderpartiet fører en rød politikk bygd på ordene “By og land, hand i hand”. På mange måter har Røros blitt et lite politisk sentrum for Arbeiderbevegelsen, og det skjer utelukkende på grunn av fornuftig ungdom som bruker dag og natt på å kjempe frem det vi mener er riktig.

Det vil si saker som kommer til å forandre din hverdag kan ha kommet fra syttenåringen i kassa på Rema Røros. Eller hun femtenåringen som serverte deg på hotellet i sommer. Det kan til og med hende det var han som smilte til deg når du kjøpte mat på Trygstad sist eller han lærlingen som monterte på hytta di her om dagen.

Uavhengig av hvem det var som foreslo hva, så vant Røros gjennom på en rekke arenaer: AUF (og snart Arbeiderpartiet) er for å lovfeste retten til et hjem, og boligpolitikk hvor staten i mye større grad bygger hus og regulerer boligpriser. For oss som bor på Røros er usaklige boligpriser velkjente, og dette har vært en av våre fanesaker lenge! Vi vant også gjennom for et offentlig eid jernbanetilbud; storkapitalister har fått oppstykke togbanen vår og vi har måtte betale prisen. Dette er uakseptabelt, og en stor satsing på infrastruktur er nøkkelen for et sterkt Røros med mulighet for å satse videre på vår fantastiske industri.

Selvsagt vil AUF også fortsette å verne skolene; vi troppet opp på Arbeiderpartiet sitt møte når debatten stod, og er fornøyde med at vårt moderparti vernet skolene. Vi vil fortsatt ha skoler i Brekken og Glåmos, og skal kreve økte overføringer fra staten slik at kommunene endelig kan få finansiert oppgavene de blir pålagt. Men, det avhenger av et regjeringsbytte i 2021 og et rødt Røros som aldri viker for sentraliserende storkapitalister!