Fra lattermild bestefar til nådeløs general

PÅ SIN HØYE HEST: Johannes Joner spiller den kyniske general De La Barre i Elden. Det er trolig siste året vi ser han i denne rollen i det historiske spelet.

PÅ SIN HØYE HEST: Johannes Joner spiller den kyniske general De La Barre i Elden. Det er trolig siste året vi ser han i denne rollen i det historiske spelet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Mange lokale kjenner nok skuespiller, Johannes Joner, best som den kalde og jernharde, general De La Barre i Elden. Joner i egen person lar seg sjeldent fyres opp, og bruker latter og humor for å holde seg i form.

DEL

Hva var barndommens drømmeyrke?

- I Stavanger hvor jeg vokste opp, startet jeg i barneteateret ved Rogaland Teater da jeg var 8 år. Jeg likte både samholdet og det å stå på scenen, så det kom tidlig til meg å bli skuespiller.

Hva er det viktigste i livet ditt akkurat nå?

- Jeg er veldig glad i faget mitt, men er nok enda mer opptatt av familien. Og akkurat nå har vi besøk av barnebarnet Billie. Så idag nå er hun det viktigste.

Hvilket sommerarrangement i Fjellregionen skal du på?

- Vi spiller jo Elden hver dag, men jeg var på martnan i vinter. Der så jeg Tore B. Granås spille Västmannen i en bakgård på flanderborg. Ellers er Lasse Kolsrud sine opplesningsforestillinger på Christianus Sextus verd å se. Og siste forestilling på Axel Barø Aasen og Viktor Ålråk sin forestilling i Olavsgruva er på mandag. Den er det også verd å få med seg.

Hva er din sommermat, og hva drikker du til?

- Jeg er glad i det meste. Men her oppe er det jo mye lokal mat som det er fint å smake på. Og så drikker jeg selvfølgelig Johannes Konstknekt til.

Når blir du sint?

- Sjelden. Men hater urettferdighet og blir sint når fag blir overkjørt til fordel for økonomi. Det er det aldri verdt. Og så kjefter jeg nok litt inne i bilen min.

Hva får deg til å le?

- Masse. Barnebarnet mitt klarer det lett. Jeg ler mye. Det holder meg i form tror jeg, og jeg liker humor som balanserer på eggen mellom latter og gråt. Det er den fineste.

Hvilken bok leste du sist?

- Leser mange manuskript så jeg rekker sjelden å lese bøker. Siste var en diktsamling av Tor Jonsson.

Hva liker du å se på tv?

- Kjenner at jeg er litt lei av TV faktisk. Men liker programmer om folk som tar vare på gamle brukte ting. Enten det er ting, biler, skrot eller hus.

Hva er sommer for deg?

- Sommer er ofte jobb. Enten film eller spel eller TV. Men elsker å reise. Er veldig glad i å være i storbyer som Berlin og New York.

Hvem vil du ha med deg hvis du strandet på en øde øy – og hvorfor?

- Liker meg ikke på øde øyer. Kjeder meg på stranden i det hele tatt. Men kona liker jeg å være sammen med, vi har vært sammen i 36 år. Men ville tatt med men mange gode venner og mat og vin. Da klarer jeg å holde ut et par dager. Så ville jeg bygget en båt og dratt hjem.

Hva skal du i sommerferien/ Hva har du gjort i sommerferien?

- Har filmet litt i et par TV-serier. Nå er det Elden for fullt! 11. august blir det premiere på Ormelet på Tjøme. Der skal vi spille en liten teaterkonsert som heter Sensommer. Og 23. august er det premiere på Fravær på Oslo Nye Teater. Så det er sommer, men ikke så mye ferie i år.

Hva er typisk for Fjellregionen?

- Vakkert, røft, kulturrikt og fine folk.

Hva synes du om løvmarken?

- Har ikke møtt den ennå, men ser på trærne at den har vært her. Skal si den et alvorsord om oppførsel hvis jeg treffer den.

Hva er ditt livsmotto?

- Det jeg ikke kan, kan jeg lære.

Hva vet du i dag som du skulle ønske du visste da du var 15 år?

- Jeg kan mye nå som jeg ikke kunne da jeg var 15. Men jeg kunne mye da jeg var 15 som jeg har glemt nå. Det er bra begge deler.

Hvilket ord er du lei av?

- Utfordring. Vi må nok innrømme at vi har noen problemer også. Men det meste kan løses.

Når var siste gang du lo så du gråt?

- Har mange gode venner og kolleger som jeg ler godt med, og gråter med.

Hvis himmelen finnes. Hva ville du likt at Gud sa i det du ankom?

- Velkommen. Jeg vet du ikke er så begeistret for den jobben jeg gjør. Jeg får det ikke helt til, kanskje du kan hjelpe meg litt.

Artikkeltags