Var elev på Røros - risikerer å bli kastet ut av landet

Artikkelen er over 2 år gammel

«Jeg har ingen i hjemlandet mitt. Jeg er helt alene.»

DEL

Tidligere elev på Røros videregående skole, Majid Khalili, risikerer å bli kastet ut av landet ettersom at UDI mener at han har løyet om alderen sin, skriver Dagbladet.

Den unge afghaneren valgte før jul i fjor å flykte fra asylmottaket han bodde på i Røros til Trondheim. Ettersom at afghaneren fryktet at politiet skulle finne ham og kaste han ut av landet.

- Jeg føler meg veldig dårlig. Jeg vil ikke glemme all norsken jeg har lært. Etter jeg fikk avslaget fikk jeg mareritt. Når folk spør nå, sier jeg at det går bra, men det er mer komplisert enn som så, sier unggutten til Dagbladet.

Gikk på Røros VGS

Khalili gikk 1STA på Røros VGS, og skolen ga sin støtte til afghaneren etter at han fikk avslag på oppholdstillatelsen.

–  Vi ved Røros videregående skole er sjokkert og trist over denne avgjørelsen. Majid er en ung gutt som går en høyst usikker framtid i møte i Afghanistan, mens her på Røros videregående skole kan han i trygge omgivelser få et grunnlag som gir ham mulighet til høyere utdannelse, skrev skolen på sin egen Facebook-side før jul.

– Handler om liv og død

I en tale publisert i Dagbladet skriver han blant annet at «Det som ser ut som en enkel sak for UDI , er en sak som handler om liv og død for meg. Jeg har ingen i hjemlandet mitt. Jeg er helt alene. Jeg ber dere om å hjelpe meg slik at jeg ikke mister det jeg har fått her».

Unggutten sier videre at han frykter for sitt eget liv om han må tilbake til Afghanistan.

Avdelingsleder i UDI, Guro Stenersen, skjønner at denne saken kan oppleves urettferdig.

– Vi er klar over at situasjonen i Afghanistan er alvorlig og langt farligere enn i Norge og mange andre land. Derfor forstår vi at det oppleves som vanskelig for afghanere som får et avslag. UDI mener likevel at situasjonen ikke er så alvorlig at enhver som kommer derfra vil ha krav på beskyttelse. Det betyr at vi i hver enkelt sak må vurdere om vedkommende har et individuelt beskyttelsesbehov, forklarer Stenersen i en epost til Dagbladet.

Majids sterke tale til klassekameratene ligger i sin helhet på Dagbladet.

Artikkeltags