Gjøsvika sykehjem har besøk av firbente venner i sommer

Kopplammene tusler rundt i sansehagen ved Gjøsvika sykehjem.

Kopplammene tusler rundt i sansehagen ved Gjøsvika sykehjem. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Både beboerne og pårørende synes lammene er et flott sommertiltak.

DEL

I sommer har Gjøsvika Sykehjem besøk av fire kopplam. Sprætta, Dokka, Lambi og Ulla flyttet til sykehjemmets sansehage tidlig i juli, og skal bo der frem til sensommeren.

Kopplammene er det Stig Trøan på Os som har lånt bort. Ansatte ved Gjøsvika sykehjem foreslo å ta inn noen lam for sommeren, og gjennom kjenninger av kjenninger fant de en bonde som stilte opp. Lammene går inne i en egen innhegning i sansehagen. Beboerne kan gå inn i innhegningen og hilse på lammene.

Populære dyr

-Vi har jo bare hatt de i ei uke, men kan allerede si at det er en stor suksess. Mange her har jo hatt sauer selv, forteller Gonda Brouwer, virksomhetsleder for Gjøsvika sykehjem.

-Vi snakker mye om lammene på avdelingene, forteller ferievikarene.

Fire av avdelingene ved Gjøsvika har utsikt mot sansehagen. Beboerne snakker gjerne om å gå ut og hilse på sauene.

-Det er mye lettere å få med beboerne ut på tur. Så er det fint å ta en liten stopp hos lammene når vi er ute og går, sier ferievikar Heidi Indseth.

Beboere og ansatte har ansvar for dyrene. Hver avdeling på sykehjemmet tar seg av kopplammene for en uke. Kopplamstellet gjør de unna når de går tur i sansehagen om dagen.

Lettere kommunikasjon

Gjøsvika sykehjem har flere ganger hatt dyr på besøk. Tidligere pleide Røde Kors hundeklubb å ha en fast dag der de besøkte sykehjemmet, og ansatte som har valp tar av og til med seg hunden på jobb. Tidligere i vår fikk beboerne også hilse på noen lam. Dette er derimot første gang de prøver å ha dyr hos seg gjennom hele sommeren.

-Dyr og personer med demens går godt sammen, sier Brouwer og forklarer.

- Dyr er lettere å komme i kontakt med. Vi mennesker har gjerne noen krav som dyr ikke har i forhold til kommunikasjon.

Kommunikasjonen med dyr blir dermed enklere. Brouwer forklarer at møter med dyr er en opplevelse som gir en positiv følelse. Selv hvis personen glemmer hendelsen blir den gode følelsen sittende igjen i kroppen.

Selv om kopplammene har vært på besøk kun en uke ser de allerede på prosjektet som en suksess. De satser på å få låne noen kopplam neste år også. Da håper de på å få låne lam for en lengre periode.

Kopplammene nyter sola.

Kopplammene nyter sola. Foto:

Fornøyde ferievikarer

I år har sykehjemmet flere ferievikarer, og de er strålende fornøyde med årets sommerhjelp. Noen er nye, men flere av vikarene kommer igjen år etter år.

En av trekkplastrene er miljøet på arbeidsplassen. Vikarene synes det er et hyggelig sted å jobbe, og det er god stemning både mellom ansatte og beboerne. Sauene er med å bygge opp under den gode stemninga.

En av sommervikarene er Renuka Støle. Hun er opprinnelig fra Fredrikstad, men har familie på Røros og har tilbrakt flere somre på Bergstaden. Dermed ble det naturlig å tilbringe sommeren der.

-Jeg er glad for at vi fikk lam hit i år. Jeg jobber jo i Fredrikstad, og der har de ikke sånne tilbud. Å hilse på og klappe sau er jo veldig fint, det blir en stund med kosetid, mener hun.Alle fire kopplammene har fått navn.

Alle fire kopplammene har fått navn. Foto:Artikkeltags

Kommentarer til denne saken