250.000 kroner til sikring av våningshus på Rørosgård

Artikkelen er over 1 år gammel

Byantikvaren har gitt tilskudd på inntil 250.000 kroner til sikring av det gamle våningshuset på eiendommen Rørosgård.

DEL

Det gamle våningshuset skal ha blitt oppført omkring år 1800, og bygningen står tilnærmet uendret eksteriørmessig.

– Det meste av interiøret skriver seg også fra begynnelsen av 1800-tallet med dekorasjonsmaling i den ene stua og i det ene loftsrommet. I Røros-sammenheng er så godt bevarte bygninger fra denne tiden svært sjeldent og derfor svært viktig å få bevart for framtida. Gårdsanlegget er blant annet trukket fram i arbeidet med utvidelse av verdensarvområdet Røros bergstad, skriver byantikvar Magnus Borgos i tilskuddsbrevet.

Bygningen gikk ut av bruk rundt 1980 og har siden stått uten vedlikehold. Taket på deler av bygningen har fått lekkasjer flere steder og spiskamerset i en etasje står helt uten tak. I tillegg ligger det jord oppetter veggene rundt bygningen.

– For å sikre bygningen er det derfor nødvendig å fjerne torvtaket og legge platetak for å fjerne lekkasjer og tørke opp konstruksjonen. Det er også nødvendig å fjerne jorda som ligger oppetter veggene og sikre konstruksjonen mot grunnmur dersom det skulle vise seg å være nødvendig, skriver Borgos.

Han minner om at arbeidene skal utføres i samråd med byantikvar.

Fra Klima- og miljødepartementet er det gjennom Riksantikvaren bevilget drøyt 10,9 millioner kroner til verdensarvstedet Røros bergstad og Circumferensen for i år. Én million er avsatt til istandsetting av bevaringsverdige bygninger og konstruksjoner. Gjenbruk av originale eller gamle materialer og bruk av gamle håndverksteknikker prioriteres ved fordeling av midlene.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken