Karolinerne återvänder til Christianus Sextus

Oppleserne Lasse Kolsrud og Samuel Frölin hadde en flott dynamikk mellom seg. Sangen fra Røros Sangkor var prikken over i-en.

Oppleserne Lasse Kolsrud og Samuel Frölin hadde en flott dynamikk mellom seg. Sangen fra Røros Sangkor var prikken over i-en. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Røros Sangforening gjorde sin første Christianus Sextus-opptreden.

DEL

I årets forestilling blir publikum tatt med tilbake til 1722. Det er uår i Jämtland og sulten rår. En gruppe jämter tar seg over grensa og til Røros for å søke arbeid i gruvene der. Kun fire år etter krigen, da de invaderte Røros, er ikke alle like begeistret for svenskenes ankomst.

Forløper til "Over kjölen"

Dette er fjerde stykket hvor publikum blir kjent med jämtene. I tillegg er det en forløper til "Over kjölen", som ble spilt for to år siden. Da ble publikum godt kjent med Tol Olofsson som leter etter sin sønn. Olofsson er en av jämtene som i årets stykke begir seg ut på veien til Røros for å søke arbeid.

Like fullt er stykket enerådig, og kan fint sees uten forkunnskap om hverken Olofsson eller annet av Falkbergets litteratur.

Flotte omgivelser

Oppsetningen er en opplesning med både dramatisering, kor og musikk. De mektige omgivelsene står godt i stil med opplesningen. Publikum sitter i en skråning, med godt blikk utover den steinete bakken, Sextus-gruva og fjellandskapet i bakgrunnen. Her begynte Johan Falkberget å arbeide som vaskarryss i ung alder. Oppsetningen, med den enkle dramatiseringen og opplesningen av Falkbergets tekst, går hånd i hånd med omgivelsene.

Lasse Kolsrud og Samuel Fröler er oppleserne for årets oppsetning. Førstnevnte har vært kunstnerisk leder for Christianus Sextus siden første oppsetning i 2013. I tillegg har han vekslet på å være i rollene som regissør, manus og skuespiller eller oppleser. I år er han alle tre. Samuel Fröler er kjent både fra svensk og norsk tv, kanskje aller mest fra serien Skjærgårdsdoktoren. Den norske og den svenske oppleseren har en fin dynamikk seg imellom, og skaper god spenning i historien.

Koret var jämter

Røros Sangforening, det eldste koret på Røros, er med på oppsetningen for første gang. Syv sangere fra koret sto på scenen, og sammen utgjorde de en flott gruppe med både sang og dramatisering. Stykkets tretten jämter ble godt synlige av koret på deres ferd over fra Sverige til Norge, søknad om husrom og jobb på bergstaden.

Det svenske folkrock-bandet Patrask sto for musikken. Med sekkepiper, trommer og mandola var bare noen av instrumentene bandet brukte. Ofte akkompagnerte de Kolsrud og Frölin mens de leste. Det ble også mulighet for bandet å virkelig vise frem sine musikktalenter gjennom musikknumrene. Patrask har en egen evne til å skape en livlig stemning på gamle instrumenter, noe som ga flotte, naturlige pauser i historien uten å bryte med fortellingen.

Karolinerne återvänder spilles lørdag og søndag.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken