Marja ledet an med folkemusikk med ny vri i Sangerhuset

SANGERHUSET: Moenje har inntatt scena på årets første konsert i Røros Folk Festival.

SANGERHUSET: Moenje har inntatt scena på årets første konsert i Røros Folk Festival. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Selv om det på Røros er 27 varmegrader, lyn, torden og store nedbørsmengder, vil det denne kvelden bli klarvær i Sangerhuset! Slik innledet kveldens konferansier på årets åpningskonsert på Røros Folk Festival, som arrangeres for 5. år på rad.

DEL

På åpningskonserten sto fem unge musikere på scena. Moenje (klarvær) -deres musikk er en spennende miks mellom norsk og samisk tradisjonsmusikk, pols og joik.Fra de første vare tonene på kontrabassen og fela, til en like følsom stemme fra en joik som bygget seg opp til låten fra toraderen – ”Räjnnobuoldan”i 2/4 takt, som åpnet kveldens konsert.

Frontfigur Marja Mortensson fra Engerdal, har et stort stemmeregister og joiker med en formidling og utstråling i særklasse! Hun ble også tildelt Spellemannsprisen 2019 innen sin kategori Folkemusikk. Sammen med de andre fire eminente musikerne i gruppa, fremfører de musikk med smittende glede til sitt begeistrede publikum. Med et meget godt samspill og improvisasjoner, blir dette lekent, lett, muntert, jazzet, rytmisk og kraftfullt – med også iblandet noen mørke undertoner. - En joik tar aldri slutt, kunne Marja smilende meddele.

Dette ble en flott konsertopplevelse med stor variasjon innen sin sjanger, tradisjonell folkemusikk. Gruppa hadde skolekonsert på Røros tidligere denne dagen til både gråt og latter fra elevene.


I programmet fra Røros FolkFestival omtales denne gruppa slik:

Moenje er et møte mellom norsk folkemusikk og sørsamisk joik. Marja Mortensson har sin bakgrunn fra sør-og umesamisk joiketradisjon, og Hilde Fjerdingøy har bakgrunn fra tradisjonsmusikken på Helgeland i Nordland. Disse tradisjonene utgjør grunnstammen i gruppens musikalske uttrykk, samtidig som musikerne i Moenje komponerer slåtter og joiker som fremføres side om side med det tradisjonelle materialet.

Moenje betyr klarvær. Musikken og arrangementene bærer i seg både det klare og det enkle og en god porsjon gråvær og kompleksitet. Moenje legger vekt på den røffe rytmikken og særegne tonaliteten som finnes i tradisjonsmaterialet.

Gruppa ga ut sitt debutalbum Moenje/Klarvær for to måneder sider, med plateselskapet Kirkelig Kulturverksted. Mye av deres musikk er inspirert av den legendariske spellemannen Lapp-Nils fra Jämtland som levde på 1800-tallet.

Moenje består av:

Marja Mortensson –joik,

HildeFjerdingøy –torader,

Jo Einar Jansen –fele/strykeharpe

Fredrik Luhr Dietrichson –kontrabass

Øystein Aarnes Vik –trommer

Primus motor i Røros Folk Festival, Olav L. Mjelva, forteller om stor stemning fra første tone i Sangerhuset torsdag kveld og utover hele fredagen. Da var det først duket for dobbeltkonsert med Tæladylju og Annbjørg Lien & Roger Tallroth i Sangerhuset.

Deretter samlet 120 publikummere seg til festivalpub og "full fest med bluegrass på Rørosmål", som det heter i programmet, da lokale Copper City Ramblers spilte opp. Gruppa består av Jo Bjørner Haugom – vokal, Erik Roll – mandolin og banjo, Erik Evavold – gitar/dobro, Olav L. Mjelva – fele og Tommy Dalbakk - bass.

Lørdag er det aller først frokostkonsert på Røros hotell.

Klokka ett er danseforestillingen "Arv - om morgendagens kulturarv", et lokalt nybrottsprosjekt som beskrives slik:

- Hva blir morgendagens kulturarv? I «ARV» bryter vi tiden og leker med fortid og forestillinger om fremtiden, med vår egen og våre tippoldebarns arv gjennom dans, musikk, teknologi og billedkunst. Forestillingen er laget sammen med elever fra Røros Kulturskole som står for bildekunst & musikkteknologi. Dans: Maria Jansson Lothe, Marte Reithaug Sterud og Gunhild Nyaas Musikk: Bendik Smedåsgjelten Qvam (Bukkehorn m.m.) & Olav Luksengård Mjelva (feler). Koreografi: Maria Jansson Lothe og Gunhild Nyaas.

Litt senere på ettermiddagen er det Jonas Fjeld & Kvarts som står på programmet: "Hva får du når du krysser brune kneiper, ”Engler i sneen” og beinmargsfølelse for amerikanske blåtoner, med finnskogspols, feledrag og seljefløytas naturtoneskala? Svaret får du i Sangerhuset når Jonas Fjeld og Kvarts møtes på scena."

Kvelden fortsetter med Ingeborg Ulberg Sommer & Sigrid Stubsveen fra henholdsvis Røros og Engerdal.

- I år har de tiårsjubileum med samspill og avslutter hvert sitt masterprosjekt med fokus på musikken fra deres tradisjonsområder. På denne konserten blir publikum kjent med musikken, spellemenn og spillestilene fra tradisjonene, inviterer arrangørene.

Siste post på årets program er Staut, valdresgruppa som karakteriseres som et av landets desidert beste liveband. Lørdag kveld inntar de Sangerhuset!

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags