Er vår region moden til å forvalte arven etter Falkberget?

Roar Sundt

Roar Sundt

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.En gruppe ildsjeler og entusiaster mente det var behov for at alle burde få tilgang til Falkbergets univers i et Falkberget senter!

En enkel, men tydelig tekst ble formulert, og nær 8 000 signerte på at de også syntes dette er et behov.

Ildsjelene ga en arbeidsgruppe et oppdrag om å utrede et Falkbergets Hus. Denne formen for levende engasjement driver verden framover og kan gi uante resultater. Ildsjeler og entusiaster er en av de største verdier i et lokalsamfunn og her er Røros heldig!

Da jeg ble forespurt om å jobbe med dette så jeg oppgaven som nærmest umulig. Jeg jobber med umulige oppgave i det daglige og vet at overraskende mye umulig  er mulig, men ikke uten motstand.

I motstanden ligge kvalitetssikring så debatt er nødvendig!

Arbeidsgruppen så raskt at Falkbergets liv var så omfattende og mangfoldig, innholdet var så rikt og viktig at dette burde flest mulig få reflektere over.

For oss ble det avgjørende å fokusere på innhold i huset. Innhold har vi forsøkt å eksemplifisere i rapporten og den er tilgjengelig på www.falkberget.no

«Flest mulig» betyr for oss at:

- de som ikke kjenner til Røroshistorien skal ha utbytte av Falkbergets univers.

- de som aldri har opplevd kuldegrader skal ha utbytte av Falkbergets univers.

- de som ikke kan lese skal ha utbytte av Falkbergets univers.

- de som ikke kan norsk skal ha utbytte av Falkbergets univers i et Falkbergets Hus.

Johan Falkberget våget å løfte opp de store universelle spørsmålene, og presenterte de i en litterær sammenheng.

I dette rommet åpner det seg fantastiske muligheter til formidling, opplevelser og undring. Vi mener at dette har verden behov for, og vi tror Røros er moden til å forvalte og formidle denne arven. Vi anbefaler ikke å bygge et museum om Johan Falkberget, vi anbefaler å bygge et aktivt hus for oss som lever i dag. Jeg er overbevist om at Falkberget ville likt å påvirke dagens samfunnsdebatt og lede utviklingen i en retning bygget på klokskap.

Et Falkbergets Hus med disse ambisjonene er da ikke et lokalt økonomisk ansvar alene, men et nasjonalt prosjekt og bør bety lokal verdiskaping. Arbeidsgruppen har jobbet så grundig vi har klart for å presentere et helhetlig og realiserbart prosjekt. Det er nå opp til de kommende prosessene å videreforedle tankene og finne konkrete løsninger.

Gode initiativ i hele Norge har dødd i lokaliseringsdebatter uten felles forståelse for innehold og misjon. La oss diskuter innholdet  i Falkbergets Hus – innholdet må styre utforming og plassering.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken