"Farende Fant"; ut i verden de forsvant og publikum de vant.

Røros Skole har for femtende gang ryddet timeplanene for å gi elevene på tiende trinn et minne for livet ved å sette opp en stor musikkteaterproduksjon. I år hyller ungdommene staa`s egen kulturhelt, Arnfinn Strømmevold med hans eget stykke Farende Fant.

Røros Skole har for femtende gang ryddet timeplanene for å gi elevene på tiende trinn et minne for livet ved å sette opp en stor musikkteaterproduksjon. I år hyller ungdommene staa`s egen kulturhelt, Arnfinn Strømmevold med hans eget stykke Farende Fant.

Artikkelen er over 1 år gammel

Tiende trinn på Røros Skole har en femten år lang tradisjon med å sette opp store musikkteaterproduksjoner. I år har ungdommen hedret en av Bergstadens store kulturnavn, Arnfinn Strømmevold, og gått i hans fotspor fra 1978, da han som fri og frank 23-åring, dro ut på jordomseiling som "Farende Fant".

DEL

Fotavtrykkene de fulgte, har denne uka blitt formidlet gjennom tre innholdsrike og sjarmerende forestillinger. Tiende trinn står selv på trappene ut i verden om ikke mange måneder, og flere av utfordringene Arnfinn støtte på i 1978, er nok temaer dagens ungdom også vil komme til å måtte forholde seg til i framtiden. Krig og revolusjon, gripende menneskemøter, kulturforskjeller, fest og moro, tom pengebok og kreative løsninger.

I ballasten på veien ut dørene fra Røros Skole til våren, har elevene blant annet en intens etterjulsvinter spekket med minner om mestring og stolthet, vennskap, fellesskap og samhold med klassekameratene og utfordringer de vokste på og ble sterkere av.


En dreven og proff gjeng

Å sette opp disse store produksjonene hvert år, er både krevende og utfordrende for lærere og instruktører, men fremfor alt så givende i andre enden, at det er verdt det. Nye oppsetninger fra år til år krever mer eller mindre omfattende manusomgjøringer, dyktige regissører, profesjonelle musikere og arrangører, tidkrevende kulissearbeid, erfarne kostymesyersker og lærere som ofrer fag og eksamensfokus i en travel periode av året.

År etter år ser vi at de samme dyktige musikk-, kunst - og håndverklærerne, bidrar med en uvurderlig erfaring og får til noe nytt og imponerende sammen med elevene. De siste årene er det Unni Ryen og Håvard Dahl som har stått i bresjen og vært ansvarlige for oppsetningen, mens Trond Haagaas har vært ansvarlig for kulissene. Jeg er temmelig sikker på at jeg har mange med meg når jeg ønsker å uttrykke en stor takk til disse tre for at de er villige til å legge ned denne innsatsen og tida det tar å gjennomføre disse prosjektene. Røros Skole gir kulturopplevelser til terningkast seks tilbake til oss, og det er kanskje ingen tilfeldighet at Røros er Norges beste kulturkommune.


Satt opp for ti år siden

Arnfinn Strømmevold framførte tekster og låter fra sin egen farende fantetilværelse i samme storstue i 2008, og i etterkant har Bergstaden Old Stars vært i Larsville studio og spilt inn låtene. Det er dette materialet Unni og Håvard har forbarmet seg over, 40 år etter Arnfinns egen reise, for å hylle ungdommens egen helt med en skolemusikalversjon av "Jorda rundt som farende fant".


En dramatisk reise

Dere får et lite inntrykk av de flotte kulissene og kostymene på bildeserien på retten.no, og vi har ingen problemer med å bli med elevene ut på reisen og leve oss inn i de dramatiske møtene Arnfinn hadde fra London, via Berlin, til Afghanistan, Iran, Tibet og Thailand, før han ender opp som gatemusikant i Australia, ranet og blakk. Siste stopp på reisen er FIji og Sunset Boulevard i Los Angeles, men da e det på tide å dra hem, ferr...


"... med en dollarseddel i lomma og en brødskalk uta smør.
Det e itj så mye å rutte med, det sei si liksom sjøl..."


Vekker mange minner

Kjært barn har mange navn, og Arnfinn har gjennom sitt rikholdige liv og laden blitt godt kjent gjennom en rekke bekledninger og roller. Karakteren "Trollet fra Mugg", tiden som burgersteker på Burger Bør og lekebutikkeier er epoker rørosingene kjenner Arnfinn vel fra. Det engasjementet han har lagt ned for barn og ungdom, har vært bakgrunnen for at trinnet i år ønsket å gi noe tilbake til Arnfinn. Hovedpersonen har selv vært delaktig i både forberedelser og innspurt, og innrømte i avslutningseansen onsdag kveld at han hadde vært rørt til tårer under hver forestilling, og at minner han knapt husket, har blitt vekket til live de siste ukene.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags