Separatutstilling med billedkunstner Eli Hovdenak

BOKSIGNERING: Grafiker, illustrartør og barnebokforfatter Eli Hovdenak signerer bøkene til Vigdis Hammerstad. Marit Anna Evanger lot seg begeistre av tegningene av Jippi.

BOKSIGNERING: Grafiker, illustrartør og barnebokforfatter Eli Hovdenak signerer bøkene til Vigdis Hammerstad. Marit Anna Evanger lot seg begeistre av tegningene av Jippi. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Lørdag åpnet Røros Kunstformidling sin første separatutstilling. Det var grafiker, forfatter og illustratør Eli Hovdenak fra Oslo som fikk æren av å åpne utstillingen i det nyoppussete og utvidete lokalet.

DEL

RØROS: Galleriet har med dette tatt spranget over fra sommergalleri til helårsdrift, det vil si fire dager i uka, fra onsdag til lørdag. Den Oslo-baserte kunstneren Helga Storbekken, med røtter på Tolga, har kjøpt seg inn sammen med rørosingen Rolf Ericson og Tormod Abelsen fra Trondheim. Storbekken skal fortsette å drive sitt eget Galleri TØYsentralen på Tolga. - Røros byr på andre og litt større muligheter på grunn av alle de tilreisende.

   Ericson fremhevet Storbekkens kunstfaglige bakgrunn som en av hovedgrunnene til at de tidligere eierne hadde turt å ta spranget over til å drive Røros Kunstformidling på helårsbasis. De tre eierne skal sammen med Edel Aspaas dele på å stå i galleriet, som selger kunstverk fra både lokalt, nasjonalt og internasjonalt kjente kunstnere, i tillegg til å ha et engere utvalg kunsthåndverk.  

Eli Hovdenak - det lekne mennesket

- Ingen ser på Donald Duck som en and, men et menneske, har Eli uttalt. Streken henne er lett og det er masse humor i de fargesterke bildene og i de dobbeltbunnete tekstene, som ytterligere understreker kunstnerens lekne og uhøytidelige tilnærmingen til kunsten. Hovdenak er utdannet grafiker. På Røros stiller hun ut litografier og tresnitt. Årringene i treet bidrar til å gjøre den litt diffuse og ujevne  akvarellstreken levende.

   I tillegg til bildene har hun med seg sine egne bøker, den prisbelønte billedboka "Øya" og boka "Jippi".  "Øya" handler om Bertil og Bettina, to litt rufsete fugler. Jippi handler om en ellevill hund som kunstneren har lært å kjenne på sin spaserturer i Stenparken. - Hunden finns og pappen finns, de går tur rett utenfor der jeg jobber.  - Akkurat slik føler jeg meg av og til også, kommenterte en fra publikum tegningene av Jippi, mens Hovdenak signerte hennes eksemplar av boka.

   Hovdenak har også illustrert nyutgivelsen av visedikteren, forfatteren, oversetteren og læreren Margrethe Munthes "Bukke nikke neie". Da hun oppdaget at Munthe (1860-1931) hadde bodd i nabolaget hennes ble det en ekstra inspirert. - Munthe var en skikkelig tøffing for sin tid. Hun bodde i Kvindernes  Boligfellesskap i Thereses gate. Der var det mulig for enslig kvinner å leve et selvstendig liv uten å være avhengig av familie eller en mann som kunne forsørge dem.

Gallerirunde på lørdager   

Med Røros Kunstformidling har Røros fått sitt andre permanente galleri på kort tid. Kunst&Kaos  åpnet sitt i Trevarefabrikken for kort tid siden. Det galleriet ligger bare et stenkast unna. Sammen med det godt etablerte Galleri Gnuttu nederst på Flanderborg og Thomasgaarden, øverst i Kjerkgata, et galleri som er viet til Ela Monsen og Henry Solli sitt kunstneriske liv og virke i samme gård. Og da er ikke den lokal kunstforeningens gallerisamarbeid med Rørosmuseet Smelthytta og museets egne utstillinger nevnt.

   Det er å håpe at Bergstaden Røros kan bli et interessant utstillingsvindu for bildende kunstnere fremover. Klarer galleriene å samarbeide om åpningstider, og om mulig rundt tematikk år om annet, kan de gi hverandre drahjelp. Det hadde vært en stor berikelse for kunstintresserte rørosinger og tilreisende til Staden, og nok et supplement til kunst- og kulturlivet på Røros.

Hovdenak, som vokste opp i Trondheim, har bodd og arbeidet i Oslo siden hun startet utdanningen i 1977 ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole for så å fortsette løpet på direkten ved Kunstakademiet. For ikke lenge siden tok hun en toårig forfatterutdanning ved Norsk barnebokinstitutt.

Utstillingen står i fjorten dager.

Artikkeltags