Lita, men verdifull bok

Ny bok: Anders Sakrisvoll har kommet med ei ny bok om Falkberget: «Kvinnene nær Johan Falkberget».

Ny bok: Anders Sakrisvoll har kommet med ei ny bok om Falkberget: «Kvinnene nær Johan Falkberget».

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Hadde det ikke vært for de sterke kvinnene i Johan Falkbergets liv, hadde vi ikke fått de sterke kvinnene i hans bøker.

DEL

Det kom fram da Snøfugl forlag presenterte Anders Sakrisvolls nyeste bok «Kvinnene nær Johan Falkberget». Sakrisvoll har tidligere gitt ut et hefte om samme tema, men forlagssjef Åsmund Snøfugl mente, etter å lest det, at stoffet fortjente noe mer. Nå har Sakrisvoll bygget det ut til ei bok som ifølge Snøfugl inneholder mye viktig stoff om levemåten, kampen for tilværelsen og forfatterskapet til Falkberget.

– Det er kanskje ei lita bok, men verdifull, og jeg er glad for at vi får gi ut denne boka, sa Snøfugl.

Boka kommer ut i forlagets serie Snøfugls kulturbøker som bok nummer to etter «Hartvig Nissen – skole- og samfunnsreformator».

Kvinnehistorier

Anders Sakrisvoll fortalte at Johan Falkberget var en staselig kar, ja, et prakteksemplar av et mannfolk, som han sa. Det var derfor ikke så rart at der dukket opp ei og anna kvinnehistorie rundt en slik mann. Sakrisvoll nevner i forordet til boka flere kvinner ved navn som Falkberget hadde god kontakt med, men han skriver også at enkelte prøvde å trekke vennskap vel langt, og noe mente han var mer slarv enn fakta.

De tre viktigste

Han har derfor konsentrert seg om tre av de kvinnene som virkelig fikk noe å bety for Falkbergets liv og virke. Først Falkbergets mor, Gunhild Lillebakken, den mest komplekse av de tre kvinnene og som har fått mest plass i den nye boka. Sakrisvoll understreket at sjøl om det tidligere er skrevet mye negativt om hennes vanskelige sinn, har han funnet fram til opplysninger som gir et mer nyansert bilde av mora.

Svigermor var den andre eldre kvinnen som kom til å bety mye for Falkberget. Petronille Skjølsvoll var et arbeidsmenneske uten ikke og født i alt 16 barn. Et av dem var Anna Marie som skulle bli kona til Johan Falkberget. Kapitlet om henne avslutter boka og gir en hyllest til ei kvinne som kom til å bety alt for Falkberget i hans voksne liv.

Disse tre kvinnene var vidt forskjellig, men på lanseringen ble det nevnt at uten et liv i nærheten av dem, hadde ikke Falkberget vært så forstandig i sine skildringer av kvinner. De har nok på mange måter vært med på å gi ideen til skikkelser som Gunhild, Lisbet på Jarnfjeld og An-Magritt.

Ny bok

Under presentasjonen av boka «Kvinner nær Johan Falkberget» kom det fram at Anders Sakrisvoll alt i er gang med nok ei bok. Denne gangen vil ha ta for seg samfunnsmennesket Johan Falkberget.

– Falkberget er den nordmannen som har fått flest sivile utmerkelser. Høyst henger Borgerdådsmedaljen i gull. Den ble gitt for litterært og samfunnsmessig virke, sa Sakrisvoll. Det første er godt nok kjent, men hans samfunnsmessige virke er knapt nok nevnt.

Skjult historie

– Sentralt i Falkbergets liv var at han så det som en større oppgave å hjelpe andre enn å tenke på seg sjøl, sa Sakrsvoll som gjennom sitt omfattende arbeide med å registrere etterlatte papirer også har kommet over gjestebøkene på Ratvolden. Familien der førte et gjestfritt hus og mange og viktige personer var det som benyttet seg av det. I sine kommentarer i disse bøkene har de gitt et verdifullt og hittil ukjent innblikk i synet på Falkbergets liv og virke. Det ligger mye skjult historie her, og Sakrisvoll, som lenge gjennom både skrift og tale har fortalt om Falkbergets samfunnsengasjement, mener at det kan by på mye verdifullt stoff om ham.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags