Her blir gatas nye kjøkkenhage

BLIR HAGER: Aud Selboe i Huseierforeninga (t.v.) er takknemlig for at Solvår og Mons Erling Harsjøen stiller drøyt 700 kvadratmeter vederlagsfritt til disposisjon for at beboere i sentrum kan få ha sin egen kjøkkenhage. Foto: Tor Enget

BLIR HAGER: Aud Selboe i Huseierforeninga (t.v.) er takknemlig for at Solvår og Mons Erling Harsjøen stiller drøyt 700 kvadratmeter vederlagsfritt til disposisjon for at beboere i sentrum kan få ha sin egen kjøkkenhage. Foto: Tor Enget

Artikkelen er over 4 år gammel

Solvår og Mons Erling Harsjøen har stilt drøyt 700 kvadratmeter til disposisjon for at beboere i sentrum kan ha sin egen kjøkkenhage.

DEL

Ideen kom fra Huseierforeninga i Røros sentrum, der styreleder Aud Selboe forhørte seg om kommunen hadde noe egnet område som kunne brukes til parsellhager i nærheten av sentrum. Mens kommunen tenkte over det, kom Solvår og Mons Erling Harsjøen med tilbud om at huseierforeninga kunne få bruke eiendommen Østerhage til formålet.

– Nærmere sentrum kommer du nesten ikke for et område som kan brukes til nettopp dette formålet, sier en takknemlig Aud Selboe.

Freses opp

Hun forteller at eiendommen skal freses opp i høst og gjerdes inn til våren. Så kan medlemmer i huseierforeninga melde seg på for å leie én eller flere parseller.

– Målet er at det til neste høst kan høstes grønnsaker eller urter eller hva det måtte være, sier Selboe, som legger til at området har to funksjoner.

– For det første er det et positivt bidrag til Røros som merkevare for lokal, økologisk nærmat. For det andre håper vi det kan bli en møteplass for folk i gata som kan ta med termosen og matpakka og treffes over parsellgjerdet og møtes på grusgangen mellom parsellene, sier Selboe.

Positivt

Ideen har fått positiv mottakelse både fra kulturminneforvalter og landbrukssjef.

– Vi har også søkt Bergstadens Vel og Rørosbanken om penger - og de har gitt positiv tilbakemelding. Vi har et budsjett på rundt 50.000 kroner for å få etablert området. Prisen for å leie en parsell har vi ikke diskutert ferdig i huseierforeninga, men noen kostbar affære blir det ikke, sier Selboe.

Gratis område

Mye av æren for lav leiepris går til grunneierne, som stiller området gratis til disposisjon - foreløpig går kontrakten ut på fem års leie.

– Vi får også tilgang til vann mot å betale vassavgift, og så går det noen kroner til opparbeiding og tilrettelegging, sier Selboe.

Hun håper på stor interesse når parseller skal deles ut til neste vår.

– Vi tror dette kan være med på å øke bokvaliteten i Røros sentrum, sier Selboe, og legger til at Huseierforeninga i dag har drøyt 200 medlemmer.

Artikkeltags