Hvorfor må dyrene lide?

DYRETRAGEDIE PÅ GLÅMOS: Lørdag kveld var tragedien et faktum. 46 tamrein døde da toget på Rørosbanen i Glåmos-området kjørte inn i flokken. Foto: Elin Viken / NTB scanpix

DYRETRAGEDIE PÅ GLÅMOS: Lørdag kveld var tragedien et faktum. 46 tamrein døde da toget på Rørosbanen i Glåmos-området kjørte inn i flokken. Foto: Elin Viken / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerÅarjel-Trøøndelaagen jïh Hedmaarhken Saemiej Siebrie/Sør-Trøndelag og Hedmark Sameforening beklager sterkt togpåkjørselen av 46 reinsdyr ved Harborg i Glåmos i Røros kommune lørdag 29.11.16.

Skulle ønske dyr slapp å få en slik skjebne. Takk likevel til den uheldige togføreren for at han varslet fra.

Denne saken har også fått stor oppmerksomhet i media. I nattemørket var den første reaksjonen til reineierne at dyrene hadde spasert jernbaneovergangen. Tragisk nok om det skulle være uvitenhet som gjorde at ei ferist over veien ble gjort slik at passasjen for reinsdyrene ble fritt fram. Og skulle ikke også et nytt sperregjerde kunne hindre en slik ulykke?

Dagen etter får vi opplyst at ei grind sør for Harborg hadde stått oppe. Ei solid grind skulle vel ikke kunne blåse av hengslene sjøl. Spor etter rein ved grindåpningen viste hvor de hadde funnet en utgang.

Dagen etter er grinda på nytt åpen etter å ha blitt satt på plass. Det virker helt meningsløst hvis det er ment som sabotasje mot reineierne i Gåebrien Sïjte, slik reineiere selv sier.

Ja, for det er vel reineierne som skal «straffes»? Men hvorfor skal dyrene betale? Skal virkelig en uskyldig tredjepart, her reinsdyrene, lide for uenigheter mellom mennesker?

ÅaTHSS/STHSS ser svært bekymringsfullt på situasjonen.

Vi er kjent med at det opp gjennom tidene dessverre har vært ulike uheldige næringsmotsetninger og-konflikter i Rørosregionen, men i 2016 mener vi likevel at en har kommet så langt at løsninger er å søke via dialog og samarbeid. Her må flere parter kunne delta.

Brekkebygd 2.11 2016

Nora Marie Bransfjell, leder i Åarjel-Trøøndelaagen jïh Hedmaarhken Saemiej Siebrie/Sør-Trøndelag og Hedmark Sameforening

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags