Tusenvis av folk ferdes i gatene på Røros hvert år. Denne gaven kan redde liv

LIVREDDENDE GAVE: Røros Røde Kors gir bort livsviktig gave til Handelsstanden, en hjertestarter som skal plasseres på Kaffestuggu. Her får Rolf Hamland gaven overrakt av korpsleder Eirunn Ose og operativ leder i Røros RK, Lars Kristian Lauritzen.

LIVREDDENDE GAVE: Røros Røde Kors gir bort livsviktig gave til Handelsstanden, en hjertestarter som skal plasseres på Kaffestuggu. Her får Rolf Hamland gaven overrakt av korpsleder Eirunn Ose og operativ leder i Røros RK, Lars Kristian Lauritzen. Foto:

Når Røros Røde Kors fyller 70 år gir de like godt bort en gave sjøl. Nå blir det hjertestarter i gata, nærmere bestemt på Kaffestuggu.

DEL

Tusenvis av folk ferdes i gatene på Røros hvert år, og plutselig kan det skje at en av dem segner om og trenger livreddende førstehjelp. Fra nå av er du enda bedre rustet dersom det skulle skje rundt nettopp deg, med en kollega, eller hvis du går i gata, står i butikk-kø eller spiser på et serveringssted, etter at Røros Røde Kors har gitt bort en hjertestarter til Røros Handelsstand.

Eirunn Ose, som er leder i Røros Røde Kors, og operativ leder Lars Kristian Lauritzen, forteller at gaven er et ledd i deres egen 70-årsmarkering. Medlemmene har jobbet dugnad og skapt inntekter, og går like godt til det skritt å gi bort en gave – framfor å forvente å få.

– Hjertestarteren koster i underkant av 20.000 kroner i innkjøp. Det finnes flere rundt omkring allerede, men vi mener det er viktig at det er en plassert svært sentralt i gata. Derfor falt valget på Kaffestuggu. Denne redder liv, sier Ose og Lauritzen.

Daglig leder Rolf Hamland nølte ikke ett sekund da tilbudet kom.

– Selvfølgelig kan vi ha den her. Den vil bli hengt opp på veggen ved inngangsdøra på sia her, og det skal skiltes så det blir godt synlig fra utsida også, sier Hamland.

Hjertestarteren er liten og lett og henger på veggen. Dersom den trengs andre steder er det bare å løpe til Kaffestuggu og hente den fra veggen.

I tillegg til å gi bort hjertestarteren sørger Røde Kors for opplæring i bruken av den, og kurs i vanlig livreddende førstehjelp til alle ansatte ved Kaffestuggu.

– Vi kommer gjerne rundt til firmaer eller andre virksomheter og holder kurs, dersom flere skulle være interessert i det, tilbyr Ose.

Hun poengterer at hvis noen faller livløs om, så er det ikke mye du kan gjøre feil.

– Det viktigste er å gjøre noe. Sjekk tilstanden og sørg for frie luftveier og de enkle grunnleggende tingene. Dersom du er i tvil om du finner puls, så er det ikke farlig å bruke hjertestarteren. Det er i grunnen bare å trykke på en knapp. Maskinen snakker høyt og tydelig og gir deg beskjeder underveis. Dersom det er puls og hjertet fortsatt slår, vil den ikke kunne startes. Da får du for eksempel beskjed om å fortsette kompresjoner.

– For like viktig som å bruke hjertestarteren, er det å kunne utføre hjerte- og lungeredning med hjertekompresjoner. 30 kompresjoner og to pust! Ring 113 og hold på til hjelpen kommer, sier Ose og Lauritzen.

Artikkeltags