Trosset kaldsnoen og glatta opp mot Skistuggu

Søndag arrangerte Røros IL hovedlaget lavterskeltilbudet "Skistuggu opp" for andre gang. Nær 150 deltakere i alle aldre, fra begge kjønn og på alle nivåer trosset både snø, kaldsno og glatte på vei opp mot Skistuggu på Røros.

DEL

Det var tynt med deltakere en periode etter at trimklassen hadde åpnet for påmelding og start klokken 11. Totalt var det færre deltakere i år enn i fjor. Snø i veien, glatte partier og gørkald sno fra øst må ta litt av skylden for det, ifølge arrangørene. Etter en treg start, rant det på med folk.

Tjukt med folk

Det startet forsiktig, og de første som passerte målseilet var ikke engang deltakere, men heiagjengen til de som stilte i konkurranseklassen. Det kom jevnlig flere folk over målstreken, men i starten var de fleste bare ute på den sedvanlige søndagsturen. De skrev seg inn i trimboka, gikk inn og kjøpte seg en vaffel. Så, helt plutselig, løsnet det. I løpet av en kort periode passerte 100 trimmere og 17 i konkurranseklassen under målseilet. Til slutt deltok 30 unger i barneløpet. Det ble skikkelig livat ute - med barn som sprang omkring - og enda verre inne, siden alle trakk inn for kakao og vafler etter løpet. Den to kilometer lange løypa er så hard løperne gjør den, og de som kom først i konkurranseklassen måtte snappe etter pusten, mens de som tok det roligere var nærmest upåvirket av de bratte bakkene på slutten av løypa.

- I dag var det tungt, ja, innrømmet Geir Østgårdsgjelten, som kom på trejeplass i konkurranseklassen.

- Er det omtrent som en lang spurt?

- Det ville blitt en lang spurt! Du er nødt til å porsjonere kreftene, sier Jostein Valan, vinneren blant herrene i konkurranseklassen.

Ingen rekordtider

Ifølge arrangør John Bjørgård la hverken vær eller føre opp til noen rekordtider.

- Det var for glatt til å sette ny løyperekord, men det er ikke sikkert det hadde blitt det uansett. Det gikk bort mange sekunder i spøling, sier Bjørgård som poengterer at løpet er at er ment som et lavterskeltilbud.

- Det er ment som et aktivitetstiltak for at folk skal bevege seg litt mer. Det er gratis og enkelt, og alt arbeidet gjøres på dugnad, fortsetter han.

Løpere kan delta i tre forskjellige klasser: Trim, konkurranse og barneløp. De to første klassene løper hele den to kilometer lange løypa til Skistuggu. Etter at alle løperne i trim og konkurranse har gått i mål arrangeres det et vesentlig kortere barneløp opp de siste bakkene. Hovedlaget i Røros IL står som arrangør, og med seg på laget har de flere lokale sponsorer.

Artikkeltags