Røros Speidergruppe avlyser turen til Sverige

Bildet viser brannen i Sveg, og var tatt av Os Brann- og Redningsvesen tidligere i uka. Speidergruppas kjørerute skulle gå gjennom Sveg før veien ble stengt.

Bildet viser brannen i Sveg, og var tatt av Os Brann- og Redningsvesen tidligere i uka. Speidergruppas kjørerute skulle gå gjennom Sveg før veien ble stengt. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er første gang i historien at speidergruppen ser seg nødt til å avlyse en tur.

DEL

På grunn av skogbrannene som herjer i Sverige har Røros Speidergruppe for første gang i historien valgt å avlyse turen i siste øyeblikk.

- Vi har gjort en skikkelig vurdering på det. Vi hadde pakka og var klar, men så er det slik at det finnes jo noen situasjoner hvor du må stoppe opp og tenke littegrann, og nå er vi der, forklarer speiderleder May Irene Løseth.

Speidergruppen skulle egentlig vært godt på vei til Sverige akkurat nå. Leirområdet ligger kun sju mil unna der en av de største skogbrannene foregår.

Til sammen herjet 60 skogbranner da speidergruppen opplyste på sin Facebook-side at de avlyser turen. Videre skulle de kjøre gjennom Sveg, hvor brannmannskap fra Os og Røros var og slukket brann tidligere i uka, og det er fare for at leirområdet er passe røykfullt.

For mange usikre faktorer

Speidergruppen opplyser på sin Facebook-side at de har tatt i betraktning brannsituasjon, veisituasjon, værmeldinger, røykproblematikk, evakueringsplaner, muligheter til å få våre speidere hjem fra eventuelt evakuert senter og mer. I tillegg har svenske myndigheter erklært at ting blir værre før det blir bedre.

-Leiren har jo veldig bra evakueringsplaner og løsninger, så det var vi ikke redd for. Men det blir så veldig ute av kontroll, med litt for mange usikkerhetsfaktorer. Som speidere er vi oppe i mange vurderingssituasjoner, med vær og kulde og slikt. Men akkurat den gangen her var faktorene litt for usikre. Så da ble det slik denne gangen, sier May Irene.

Med mye torden og varmere temperaturer ble risikoen for stor.

-En ting er å ta situasjoner som oppstår der og da (det har vi gjort på leir før), en annen ting er å aktivt reise inn i en situasjon vi overhodet ikke har noen kontroll over og som vi ikke vet hvordan vil utvikle seg, skriver speidergruppen på Facebook.

Les mer om brannen i Sverige: Henning var i Sverige for å bekjempe skogbrann

Plaster på såret

Beslutningen var enstemning fra både foreldrenes og ledernes side. Dette er første gang i historien at Røros Speidergruppe avlyser en leirtur i siste liten. Både speidere og ledere er skuffet, men beslutningen beskrives som "klok" og "rett i den her situasjonen".

Etter at beslutningen ble tatt i går kveld diskuterte ledelsen og foreldrene muligheten for å arrangere en annen tur som kompensasjon. Resultatet endte i at de planlegger en oppstart i høst med en skikkelig tur til Norskekysten. Her skal de holde til en helg med sjøliv og fiske.

-Så får vi se hva annet vi kan gjøre som plaster på såret, sier Løseth.


Artikkeltags