Tar UKM lokalmønstringa et steg videre

Paula Brouwer og Sebastian Andersen er to av årets UKM-ere som arrangerer lokalmønstringa. De ønsker å fokusere på trivsel og sosialt samvær blant deltakerne.

Paula Brouwer og Sebastian Andersen er to av årets UKM-ere som arrangerer lokalmønstringa. De ønsker å fokusere på trivsel og sosialt samvær blant deltakerne. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Røros UKM arrangerer en lokalmønstring á la UKM-festivalen i Trøndelag, med en ekstra dag for sosialisering deltakerne mellom.

DEL

Røros har de siste årene jobbet med å senke terskelen for påmelding på UKM, samtidig som de bevarer profesjonaliteten. I likhet med resten av landet har de lenge jobbet med å fremme at UKM er en sosial begivenhet, ikke en konkurranse.

I år tar de lokalmønstringen på Røros et steg videre ved å la den strekke seg over en hel helg, og dermed ligne mer på UKM-festivalen i Trøndelag enn før.

Lokalmønstringa på Røros starter den 9. mars. Da møtes deltakerne på Ungdommens Hus for photoshoot, workshops og sosiale begivenheter. Lørdag blir det generalprøver og muligens noen aktiviteter for deltakerne i Storstuggu, samt filmfremvisning og åpning av kunstutstillingen. Søndag avholdes forestillingen.

- Vi satser på noe á la UKM-festivalen i Trøndelag, bare uten overnatting, forklarer Paula Brouwer, en av arrangørene.

- Målet er å bli kjent med hverandre, føle seg trygge og ha det gøy.

Fokus på trivsel

Arrangørene påpeker at det viktigste med UKM er å ha det gøy, uansett hva man melder seg på med eller hvilket nivå man føler man er. - Om man kanskje spiller litt surt spiller ikke det noen rolle så lenge man har det gøy. På UKM blir man vandt til å stå på en scene, så kommer resten senere, sier Sebastian Andersen, arrangør, og UKM-veteran, som har deltatt med både musikk og teater.

- Når man har det gøy er det i tillegg lettere å finne sin egen stil.

Ungdommene selv foreslo ekstra dag

Planleggingen for UKM 2018 begynte i slutten av august i fjor. Da samlet de første arrangørene seg for å begynne planleggingen smått. Siden da har de møttes omtrent en gang i måneden frem til nå.

Ane-Linn Haagaas er UKM-kontakt for Røros, mens Paula Brouwer og Sebastian Andersen er to av de hittil elleve UKM-erne som arrangerer. I tillegg har så langt fire meldt seg på som konferansier. De er en blanda gjeng fra elleve år og oppover.

Ane-Linn setter stor pris på innsatsen arrangørene yter.

- Jeg vil at vi skal ta UKM til nye retninger, og jeg vil det skal komme fra dem, sier hun om UKM-erne.

En måte de har gjort dette på er å være pådrivere for at UKM utvides til en ekstra dag for deltakerne og for sosialisering. Med arrangører i alle aldre er det viktig å tilpasse oppgaver så de ikke blir for vanskelige, samtidig som de utfordrer individet.

En stor gjeng arrangører krever godt samarbeid, samtidig som de får sjansen til å lære av hverandre.

- Vi eldre kan lære av de unge hva vi burde fortsette å gjøre, mens de yngre kan lære av oss eldre hva de kanskje bør begynne å gjøre, forklarer Sebastian.

Rød tråd

I år ønsker UKM Røros å ha et tema. Mens deltakerne, som årene før, får delta med hva enn de vil, ønsker arrangørene å ha temaet eventyr som en rød tråd gjennom helgen. I hovedsak ønsker arrangørene at det skal vises i rammene til mønstringa, gjennom dekor og konferansierenes kostymer.

- Den røde tråden kan kanskje også være en veileder for folk som ikke er sikker på hva de vil delta med. Da kan den hjelpe folk med å finne på noe, sier Paula.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken