– Det var uhyre jevnt i toppen, så det er bare å gratulere og takke for strålende innsats fra alle, sier arrangøren av konkurransen Steinar Husbyn fra Avis i skolen i Trøndelag.

Alle elevene får diplomer i posten og 7. trinn ved Røros skole som vant finalen får et gavekort på 2.500 kroner.

Intensivt prosjektarbeid

Lærer for trinnet, Hans Oddvar Stuenes, forteller at klassen måtte jobbe intenst med prosjektet over tre dager i stedet for én uke. De var nemlig på leirskole.

– Vi ble veldig overrasket, men positivt overrasket. Dette var helt supert! sier Stuenes.

Hva de skal bruke pengene på, er enda ikke klart. Men at elevene skal få være med på å bestemme er helt klart.

– Vi har bestemt at de ikke skal gå inn på klassekassa, vi må gjøre noe hyggelig for disse pengene og vi har bedt elevene om å tenke på hva vi skal finne på.

Det er første gang Røros skole vinner finalen i Avis i skolen, og Stuenes er stolt av klassen sin og jobben de har gjort i prosjektet.

Kjenner lokalavisa

Ansvarlig redaktør i Arbeidets Rett, Guri Jortveit, gratulerer klassetrinnet.

– Vi er sjølsagt både stolte og glade når elevene fra vårt distrikt hevder seg i en slik konkurranse. Jeg vil gi honnør til skolen som velger å delta på dette og elevene som har prestert. Avislesing kan jo brukes i undervisningssammenheng både i norsk og samfunnsfag, elevene blir kjent med lokalmiljøet i sin kommune og de blir kjent med lokalavisa si. De lærer forhåpentligvis også å være kritiske til fake news og søke etterrettelige kilder. Informasjonsstrømmen er enorm, og det at elevene blir kjent med redaktørstyrte medier, setter vi i pressen stor pris på, sier Jortveit.

Vis med avis er en kunnskapskonkurranse for 7. trinn der de avisene som melder seg på får tilsendt lokalavisa si. Elevene må lese denne, for røroselevenes del er det Arbeidets Rett, og i tillegg følge med både i det nasjonale og det internasjonale mediebildet den uka konkurransen pågår.

Uka etter får klassen tilsendt spørsmålsark med 20 spørsmål som elevene må svare på individuelt.

Vis med avis er todelt med én konkurranse i region Trøndelag Nord og én konkurranse i region Trøndelag Sør og deler av Innlandet. Nå er finaleresultatet for årets konkurranse klart og Røros-elevene ble best av alle.

Den beste av 85 klasser

Det var 85 klasser, i alt 1.516 elever fra 51 skoler med fra starten i Trøndelag og Midt-Norge dette skoleåret.

– Bare det å komme til finale er en stor prestasjon – og Røros ble attpåtil vinnere! Det er tydelig at dere har ivrige avislesere, kommenterer Husbyn.

Han kan også meddele at Røros skole har deltatt i konkurransen i «alle år».

– Jeg er usikker på nøyaktig antall, men det har i hvert fall vært i finalen fire ganger. I skoleåret 2006–07 ble det en 7. plass. I skoleåret 2009–10 ble det en 5. plass. I skoleåret 2013–14 ble det en 4. plass. I skoleåret 2021–22 ble det en 1. plass!

7. trinn ved Røros skole vant finalen med 24,6 poeng. På andreplass kom Strand oppvekstsenter med 24,33. Deretter Opphaug skole med 24,24. Solbakken skole fikk 19,0. Lundamo skole oppnådde 18,68 poeng. Børsa skole fikk 16,96. Oppgitt poengsum er gjennomsnittpoengsum for klassen der maks oppnåelig var 30 poeng.