Sist lørdag startet de første ekvipasjene fra Romedal og Furnes. Mandag 14. februar skal de være framme på Røros.

Se Rettens Rørosmartnasider her

- I år er det fire ekvipasjer med tilsammen rundt ti personer som blir med på turen opp Østerdalen til Røros, forteller Helge Bryhni, leder for Hedemarken Lasskjørerforening.

Sjøl om det står Lasskjørerdram nr.3 på årets dram, er det egentlig fjerde gangen de har med brennevin til martnan.

- Det første året hadde vi med det som var kalt Martnasakevitt, men så ble det Lasskjørerdram - nå kommer årgang tre, sier Bryhni.

Han forteller at de er litt færre deltagere på turen i år enn de siste åra - av forskjellige årsaker.

- Det er en ganske lang tur, rundt tretti mil, og det er ganske mye arbeid og forberedelser som skal gjøres. Alle synes heller ikke de kan ta fri så lenge, sier han.

Postruta

De fire ekvipasjene vil i stor grad følge den gamle postruta gjennom Østerdalen til Røros.

- Fram til 1820 ble posten til Østerdalen lagt av på gården Todderud i Stange, der veien skiltes mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen. Fra samme år ble det etablert egen postrute fra Stange via Elverum til Tynset og Røros. Langs ruta ble det etablert ti poståpnerier, forteller Bryhni.

I følge reiseruta kjører de i gjennomsnitt tre mil om dagen og følger østsida av Glåma fra Elverum og nordover til Atna. Så er det meningen å kjøre på isen til Hanestad og så følge vestsida av Glåma til Alvdal. Der krysses elva igjen, og veien går på østsida fram til Røros.

- Vi gleder ogss til turen og håper på godt vær og føre, sier Bryhni.