Gå til sidens hovedinnhold

Rovdyr og reindrift: Krise for sørsamiske samfunnet

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg overhørte i dag radio sending i fra NRK innlandet der det var debatt mellom en representant fra Høyre og en representant fra Senterpartiet. Debatten handlet om rovdyr.

Det var en klassisk debatt der Høyres representant hevdet at rovdyr skadene er gått ned takket være høyres politikk med fellings tillatelser, og «hurra for det». Senterpartiet viste til at grunnen til at tapene for sau er gått ned, da særlig i den såkalte ulvesonen er rett og slett at mange har gitt opp med beitedyr etter årelange tap til særlig ulv.

Da stusser det meg at har ikke Sametinget, samiske politikere og organisasjoner påpekt flere ganger at vi har samisk reindrift. Samisk reindrift strekker seg fra Finnmark i nord til Innlandet i sør, og sørsamene. Sørsamenes tradisjonelle bo- og reindriftsområder i Norge strekker seg i dag omtrent fra Ranelva i Rana kommune i Nordland til Elgå øst for innsjøen Femunden i Hedmark. Det har vist seg årlig at denne gruppen har store tap av rein til rovvilt. Det virker som det blir verre og verre for hvert år. Når man enda til ser hvordan forvaltningen fungerer. For 1 år siden var såkalte Elgå ulven som skapte overskrifter i avisene, og om en forvaltning som ikke tar hensyn, eller viser forståelse for samisk reindrift. En miljøverminister som viser null empati eller forståelse for hvor mye lidelser og økonomisk tap en folkegruppe må tåle, og som triumferer at denne historien er toppen av lykke for den norske ulvebestanden som skal være inne på Norges grenser. Etter mitt syn er en slik saksgang totalt uansvarlig og en uansvarlig politikk fra Høyre regjeringen. Miljøvernministeren hevder alltid da han blir stilt til veggs og blir svarskyldig at «vi må ha mer kunnskap» Hvor mye kunnskap må det til før man ser den sørsamiske reindrifts kulturen gå til grunne? Hvor mange ganger må man påpeke at verden ikke handler bare om sau? Når bøndene gir seg med sauedrift, hva er da alternativet for kjøttetende rovvilt? Rein og reindriftsnæringen. Da med tanke på særlig ulvesonen som produserer årlig valper. Disse vandrer da ut for å danne revir, og vil komme i konflikt med samisk reindrift, og i verste scenario så vil enkelte miljøorganisasjoner foreslå eller kreve at ulvesonen utvides nordover, og da vil det komme i konflikt med reindrifts næringen..

Jeg vil på vegne av Senterpartiets sørsamiske valgkrets sette en krav til dagens forvaltning av rovvilt, at samisk reindrift må være med på diskusjoner som omhandler dagens forvaltning av rovviltet. Sørsamisk reindrifta må verdsettes i høyere grad i de kommuner den berører med skatteinntekter og arbeidsplasser.

Senterpartiet har den mest fornuftige politikken for samiske reindrifts kulturen, for bærekraft kulturelt og økonomisk.

Kommentarer til denne saken