– Jeg har møtt Kjell Aukrust flere ganger i oppveksten gjennom at min far kjente han godt, og at jeg selv kommer fra Alvdal, forteller styremedlem hos arrangøren Tante Gerdas Scene, Kirsti Thoresen.

19. mars i år ville den folkekjære skribenten, kunstmaleren, illustratøren, karikaturtegneren og manusforfatteren Kjell Aukrust ha fylt 100 år.

Slaktet og elsket

Hvert år setter ildsjelene i Tante Gerdas Scene opp en filmkveld med forskjellige temaer, og i år var valget lett: Det måtte bli Aukrust.

– Men, vi styrer unna «Flåklypa» i og med at det er en film mange kjenner til, og som også er rettet mot barn. I stedet velger vi «Freske Fraspark» for å gjøre folk kjent med Aukrusts tidlige arbeid.

Filmen ble spilt inn i Alvdal, Tolga og Vingelen, og manuset ble skrevet av Kjell Aukrust i samarbeid med regissøren Bjørn Breigutu.

I 1963 hadde filmkomedien premiere på norske kinoer:

– Jeg googlet litt og fant ut at filmen faktisk fikk terningkast 1 av VG, men det ble en publikumsfavoritt. Grunnen til at filmen ble populær var nok alle de kjente norske skuespillerne som var med i filmen, for her kan man se og oppleve kjente fjes som Henki Kolstad, Leif Juster, Carsten Byhring, Elsa Lystad og Kari Diesen, forteller Thoresen.

– Hva handler den om?

– Det er en film basert på Aukrust-bøkene «Simen» og «Bror min», utgitt i 1958 og 1960. Her skildrer man den kjente bygdestriden mellom Alvdal og Tynset. Historien er satt til 1937, da Per Sætermyrmoen vinner 50-kilometeren i Holmenkollen. Både Alvdal og Tynset vil gjøre stas på skiløperen når han kommer hjem, men Sætermyrmoen er fra Fåset, som ligger akkurat midt mellom de to stedene, forteller Thoresen.

Dermed er det duket for mange forviklinger når de to bygdene havner i bitter strid og sportsgalskapen tar overhånd.

Maks 60

I ti år har Kirsti Hougen og filmentusiaster satt opp film i bakgården.

– Så mye moro! Vi har hatt filmer innen alle sjangere. Det har vært spennende foredrag, servering av mat og sågar har vi hatt et eget stumfilmjamorkester i bakgården.

– De siste årene har vi endt på en mer lettvint løsning, med visning på egen filmframviser og i år er det komprimert til en kveld.

På grunn av koronasituasjonen er mye basert på forhåndssalg, selv om restbillettene vil selges i bakgården.

– Det er en maksgrense på 60. Og vi selger billetter på eBillett.

– Så, hva har vært Bakgårdsfilm hos Tante Gerdas' største suksess?

– Det var «Babettes Gjestebud» i 2018. Da var det 90 i bakgården og «tjåka fullt».