Gå til sidens hovedinnhold

Fredag offentliggjøres skattelistene for 2016

Artikkelen er over 4 år gammel

Stortinget har lagt begrensninger på både pressens og folkets tilgang til skattelistene, men det er fortsatt full anledning til å publisere utdrag av skattelistene.

Offentliggjøring av skattelistene er populært stoff for mange, men også en rød klut for andre, som mener dette er å snoke i andres privatliv. Uansett er det grunn til å påpeke at det er bare en liten del av virkeligheten som presenteres, når Skatteetaten legger fram ligningstallene for inntekt, formue og skatt. Innsyn i dagens skattelister gir en begrenset informasjon om den enkelte.

Like fullt er åpenhet rundt skattelistene er et viktig prinsipp i samfunnet vårt, og avisene har en lang historie for dette. Det handler om å skape tillit og offentlighetens mulighet for kontroll, og da må man finne seg i at egne inntekts- og formuesforhold offentliggjøres.

Retten vil publisere redaksjonelle saker og utdrag fra skattelistene på retten.no

Pressen har ikke lenger lov til å publisere komplette skattelister, og har heller ikke lov til å tilby søk i komplette skattelister.

Ønsker man å søke opp en person må det gjøres på skatteetatens nettside. Da må man logge inn og identifisere seg, og den man søker opp får beskjed om hvem som har søkt.

Kommentarer til denne saken