Gå til sidens hovedinnhold

Kreativ journalistikk lagde kaos hos skatteetaten

Artikkelen er over 5 år gammel

Retten.no har topplister klar ved midnatt!

Oslo (NTB-Ole Henrik Tveten): Torsdag kveld publiserte Dagens Næringsliv flere saker med ligningstallene for 2015. Mens Skatteetaten lette etter lekkasjer, forteller avisen at de kun har gjort enkle søk på nettet.

Skatteetaten jobbet torsdag kveld på spreng med å finne ut hvordan Dagens Næringsliv hadde fått tilgang til fjorårets ligningstall, dagen før tallene skulle offentliggjøres.

Til NTB sier avisens sjefredaktør, Amund Djuve, at det ikke er snakk om noen lekkasje hos skatteetaten, men at det dreier seg om kreativ journalistikk.

– Ved å gjøre helt ordinære søk hos kredittopplysningsselskap, svarer Djuve på spørsmål om hvordan de har fått tak i tallene.

Kreativ journalistikk

Djuve sier tallene ligger hos kredittopplysningsselskaper, og at ved å søke på navnene du er interessert i, får du tallene der.

– Vi har ikke fått skattelistene, det er ikke noe lekkasjer, det er ikke noe hacking, det er fullstendig udramatisk. Det er kun kreativ journalistikk, sier Djuve.

Skattetallene skulle etter planen offentliggjøres klokken 3 natt til fredag.

– Det skal ikke være teknisk mulig å få tilgang til tallene gjennom våre systemer før det, sier pressesjef i Skatteetaten, Merete Jebsen, til NTB.

– Uheldig

Ligningssakene fra Dagens Næringsliv førte til slutt til at Skatteetaten gjorde skattelistene tilgjengelig for pressen klokken 23 torsdag, fire timer før planlagt.

– Skattelistene skal tilgjengeliggjøres for pressen samtidig. At skattelistene er blitt offentlig tilgjengelige gjennom kredittselskap er etter vårt syn svært uheldig. Vi vil nøye vurdere om det er behov for å stramme inn regelverket for distribusjon av ligningsopplysninger til kredittselskaper, sier kommunikasjonsdirektør Mariken Holter i en pressemelding.

Ligningssaker

Allerede ved 19-tiden torsdag lå det flere saker ute med ligningstall for flere kjente personer, blant annet om søstrene Katharina (21) og Alexandra Andresen (20) som hadde en formuesøkning på 2,4 milliarder kroner i fjor.

Enkle søk hos kredittopplysningsselskap avslørte også at blogger Sophie Elise Isachsen doblet inntektene fra 2014 til 2015, og hentet ut 2,5 millioner kroner på sin virksomhet i fjor, og at Wordfeud-gründer, Håkon Bertheussen (33), femdoblet formuen , som nå er på nesten 50 millioner kroner. (©NTB)

Kommentarer til denne saken