Ap lanserer lesegarantien

SKOLESATSING: Einar Røe og Tone Hagen utgjør toppduoen på Arbeiderpartilista i Tynset. Partiet vil innføre en lesegaranti som sikrer at lesesvake elever løftes. Foto: Tonje Hovensjø Løkken

SKOLESATSING: Einar Røe og Tone Hagen utgjør toppduoen på Arbeiderpartilista i Tynset. Partiet vil innføre en lesegaranti som sikrer at lesesvake elever løftes. Foto: Tonje Hovensjø Løkken

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Arbeiderpartiet vil innføre lese-, skrive- og regnegaranti i barneskolen. På Tynset er partiet særlig opptatt av lesinga, og at det må settes inn tidlig innsats for elever som havner under bekymringsgrensen.

DEL

Systemet skal gjøre at elever som faller under bekymringsgrensen på kartleggingsprøven på 2. trinn, får ekstra tilrettelagt opplegg fram til neste prøve på 3. trinn.

Tynset Ap trekker linjene fram til problematikken rundt frafall i videregående skole.

– Tidlig innsats, allerede i barnehagen, gir mindre frafall, sier Tone Hagen, varaordførerkandidat for Ap foran høstens kommunevalg.

– Kan en lesegaranti oppleves som nok en byråkratisering i skolehverdagen?

– Nei! Dette er relevant og riktig. Støtet må settes inn tidlig, og her snakker vi om kjappe tiltak, som å sette inn spesialpedagoger og leseveiledere der det trengs, sier Hagen.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Einar Røe understreker at det ikke er politikernes mening å gripe inn i lærernes hverdag når de nå lanserer lesegarantien.

– Men vi vil legge til rette for at ressursene er til stede, forklarer Tone Hagen.

Hun legger til at tidlige ressurser i praksis betyr flere lærere.

– Stramme budsjetter stammer fra et sted, fortsetter hun, og sier at dersom Ap kommer til regjeringsmakt om to år, ligger det an til at det blir statlige midler til lese-, skrive- og regnegarantien.

– Gjør mye riktig

Hagen sier at det gjøres mye riktig i skolen i Nord-Østerdalen, og prosjekter har gitt gode resultater blant annet på lesing.

– Men vi må være på, hele tida. Om ting er bra nå, så må vi likevel følge med framover, supplerer Einar Røe.

– Du detter av i samfunnet om du ikke har gode nok leseferdigheter, sier Hagen og Røe.

De to mener at frafallet i videregående skole angår kommunene og kommunepolitikerne.

– Frafall henger sammen med svake grunnskoleresultater, sier Hagen.

I tillegg til fokuset på lesing, er hun opptatt av motivasjon og mestring, og av at elever som går ut av ungdomsskolen kommer inn på førsteønsket sitt på videregående.

Les også: Nord-Østerdalen som yrkesfagregion

Artikkeltags