Storsteigen har dyrket fram flere agronomer enn på lenge. Nå trenger rektor Eivind noen som kan lære elevene om «potet og penger»

I ENGA: Storsteigen i Alvdal håper å kunne rekruttere lærerkrefter til blant annet plantedyrking. Her er fagskoleelevene ute på jordet.  Fra venstre: Jørgen J. Nyplass, Andreas Lied, Merete Julie Bang, Ole Thomas Hummelvoll Trøan, Erlend Johannesen, Knut Harald N. Skogli, Ann-Berit Eriksen Wedlog, Åge Thoresen, Lars Groven, Torstein Eide og til høyre Vidar Westum fra Norsk Landbruksrådgivning.

I ENGA: Storsteigen i Alvdal håper å kunne rekruttere lærerkrefter til blant annet plantedyrking. Her er fagskoleelevene ute på jordet. Fra venstre: Jørgen J. Nyplass, Andreas Lied, Merete Julie Bang, Ole Thomas Hummelvoll Trøan, Erlend Johannesen, Knut Harald N. Skogli, Ann-Berit Eriksen Wedlog, Åge Thoresen, Lars Groven, Torstein Eide og til høyre Vidar Westum fra Norsk Landbruksrådgivning. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det har ikke vært bare lett å få tak i lærer i planteproduksjon og økonomi.

DEL

Landbruksskolen i Alvdal blomstrer, og i vår ble det uteksaminsert hele 17 agronomer fra VG3.

– Det er lenge siden det har vært så mange. Vanligvis ligger tallet på 12, forklarer rektor Eivind Aaen.

15 gutter og to jenter har fullført agronomutdanningen. Seks av dem er alvdøler, tre er fra Folldal, tre fra Tolga og én fra hver av kommunene Rendalen, Tynset, Røros, Løten og Lesja.

– Mange av dem planlegger en framtid i landbruket som gardbrukere, noen sikter seg inn som avløsere og noen søker seg til påbygg for å ta videre studier senere, forteller Aaen.

Trenger sårt lærerkrefter

Men rektoren klør seg seg litt i hodet for tida. Han trenger nemlig lærerkrefter, og det har vist seg vanskelig å rekruttere noen som kan undervise i det som er ett av kjernefagene: plantedyrking.

– Vi skulle hatt tak i lærerkompetanse på VG3-nivå og fagskole. Det har vært lyst ut stilling flere ganger over en treårsperiode, uten at vi har lykkes med å knytte til oss stabil arbeidskraft, forklarer rektoren.

Nå lyser skolen igjen ut en halv stilling som lærer i planteproduksjon og en halv stilling som lærer i økonomi.

– Stillingene kan enten søkes på samlet, eller hver for seg, opplyser rektoren.

Utfordringen med å få tak i den riktige læreren tror han henger sammen med at det utdannes for få plantedyrkere, samtidig som det er stor naturlig avgang både i skoleverket, veiledningstjenesten, forvaltningen og andre landbruksrelaterte virksomheter. Det er med andre ord etterspørsel etter fagkompetansen.

Flere tilbud

Aaen opplyser ellers at 12 elver tok VG3 naturbruk studieforberedende og dermed ender med studiekompetanse. Her var det ni jenter og tre gutter, spredd i kommunene Tynset, Alvdal, Tolga, Holtålen, Folldal, Åsnes og Bærum.

Storsteigen har også to tilbud for voksne. På voksenagronom sier Aaen at de fremdeles har ledige plasser. 16 voksenagronomer gikk opp til eksamen i vår. Nå er det 11 søkere som starter på toårig deltidsutdanning fra høsten.

– Men det er ledige plasser, så det er bare å ta kontakt, sier Aaen.

Den andre voksentilbudet er fagskolekurset i grovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket. Til forskjell fra voksenagronomen, er dette en yrkesrettet høyere utdanning. Her har studentene nådd halvgått løp nå, med ett av to år unnagjort på deltid. Neste kull har søknadsfrist 15. april 2019, og starter høsten 2019.

Artikkeltags