Fraværsgrensa virker!

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Onsdag 5. juli kom tallene for fraværet i den videregående skolen i skoleåret 2016/17. Tallene viser at elevene er mye mer tilstede på skolen og at færre faller fra underveis i skoleåret. Dette er veldig bra og viser at fraværsgrensen har virket slik den skulle. 

I alle landets fylker går nå fraværet ned. Her i Sør-Trøndelag er antallet fraværsdager per elev redusert med 42 prosent. I tillegg går antall fraværstimer ned med 33 prosent. Det reduserte timefraværet utgjør til sammen hele 38 400 flere timer til undervisning, og det reduserte dagsfraværet utgjør tilsammen hele 28 800 dager med undervisning. Det er utvilsomt viktig for læringen at elevene er på skolen. Når fraværet går ned gjør det at elevene lærer mer. 

Å stille krav å bry seg. Det er kanskje de som sliter med motivasjonen som trenger tydelige krav mest. Vi gjør elevene en bjørnetjeneste hvis vi ikke stiller krav til at de møter opp.

Mange fryktet at fraværsgrensen ville føre til at flere elever ikke fikk karakter i fag og at flere sluttet i videregående. Tallene viser det motsatte. Fra 2016 til 2017 gikk andelen elever som mangler vurdering i minst et fag falt fra 3,2 til 3,1 prosent. Det mange mente var det viktigste argumentet mot fraværsgrensen er dermed tilbakevist.

Noe av det viktigste for elevenes læring er en god lærer. Derfor har Høyre de siste fire årene videreutdannet tre ganger så mange lærere som før, stilt høyere opptakskrav til lærerskolen og gjort lærerutdanningen om til en mastergrad.

Ikke alle gode og effektive tiltak koster penger. Fraværsgrensen er et godt eksempel på det. Selv ikke verdens beste lærer kan undervise en elev som ikke er på skolen. Derfor er det viktig at vi stiller krav om at elevene faktisk møter opp. Nå ser vi effekten av det.

Norge trenger en regjering som tar skolepolitikk på alvor. Høyre har gjort mange viktige grep de siste fire årene, men vi er ikke i mål enda. Etter valget skal vi fortsette å skape verdens beste skole. 

Mari Holm Lønseth

Stortingskandidat, Sør-Trøndelag Høyre

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken