Prest Harald Hauge er godt fornøyd med over dobbelt så mange oppmøte i kirka denne søndagen, enn det som er gjennomsnittet ved vanlige messer.

– På søndag hadde vi omtrent 240 besøkende i kirka, opplyser Hauge. Gjennomsnittet vårt på slike messer, er omtrent 100, men om de som var i kirka på søndag ene og alene kom på grunn av Potter-temaet, er jeg ikke helt sikker på, innrømmer presten.

I Røros kirke er menigheten ulik nesten hver søndag fordi det jo er mange turister som også stikker innom.

Men at det var en god del som hadde møtt opp for å oppleve en sjelden Harry Potter-begivenhet i lokaler Galtvort verdig, er det ingen tvil om (for de uinnvidde: Galtvort er Harrys skole). Kikket man nøye etter, oppdaget man fort at både hekser og trollmenn hadde slått seg ned blant «gumpene» rundt omkring på kirkebenkene («gumper» er de som ikke har magiske evner). Rundt omkring i kirken var det plassert objekter hentet fra bøkene: magiske speil, ugler, vise steiner og en rådgivende hatt.

Potter og bibelen

Hauge forteller at det hele startet med en stor felles interesse innad i familien, som deretter utvidet seg til en undring over hvor mye likheter det finnes mellom historiene i Harry Potter-bøkene og historiene i Bibelen. For de som synes at det å dra bibelen inn Harry Potter-universet, er å ta det litt langt, så er sammenligningen kanskje ikke så langt unna forfatteren J.K. Rowlings egne verdier.

- J.K Rowling er et aktivt medlem i The Church of Scotland, opplyser Hauge, så det er ikke utenkelig at hun har latt seg inspirere av de hitoriene vi finner i Bibelen. Reaksjonene vi har fått fra folk her lokalt varierer fra forsiktig tilslutning til veldig begeistring. Vi har ikke fått noen negative reaksjoner, forsikrer Hauge.

Sku ikke varulven på hårene

I sin preken denne søndagen hentet presten frem referanser og symbolikk fra bok nummer tre i serien om Harry Potter «Fangen fra Azkaban», for å fortelle om fordommer og innenfor- og utenforskap, og hvilke konsekvenser dette kan ha. I denne boka møter Harry skrekkinngytende beist som egentlig viser seg å være fortellingens store helter, og om unnselige karakterer som ender opp med å ta gale valg fordi de aldri blir inkludert (for kjennere: Professor Lupus, Sirius Svaart og Peter Pittelpytt). Det er lett å dømme folk ut ifra tro, kjønn eller legning, men ingen er bare det du ser, var Hauges budskap denne søndagen.

Røros Soul Children

Lørdag kveld, kvelden før gudstjenesten holdt barnekoret Røros Soul Children tema-fest som en oppvarming til søndagens magiske messe. De som var ute og gikk rundt på kirkegården denne kvelden, kunne være (u)heldig å støte på en og annen heks som hadde forvillet seg fra festen.

- Dette er tredje temahelgen i Harry Potter-universet vi har med Røros Soul Children, opplyser Hauge. Første hadde vi i 2016, den andre i 2017, så ble det et års pause før vi fortsatte i år. Vi har det utrolig gøy, så ja, det er ikke utenkelig at vi bare må fortsette slik med temafester og Potter-gudstjenester til vi har fått dekket alle bøkene om Harry Potter, ler Hauge avsluttende.