Solberg om koronavirus: Kan bli krevende å håndtere

Av
DEL

(NTB): Vi ser allerede de samfunnsmessige og økonomiske konsekvensene av koronaviruset, men verden må ikke stoppe opp, advarer statsminister Erna Solberg (H).

– Det kan bli en krevende situasjon å håndtere i ukene fremover, og vi ser allerede de samfunnsmessige og økonomiske konsekvensene av koronaviruset, sa hun i en tale til Høyres sentralstyre søndag.

– Verdensmarkedet for medisinsk beskyttelsesutstyr har sluttet å virke. Også annen produksjon av varer og tjenester kan bli påvirket av den situasjonen vi ser i Kina. Vi ser at børsene faller, konstaterte statsministeren.

Verdens børser har på kort tid falt med omkring 10 prosent som følge av virusutbruddet.

– Det forteller oss at vi må opptre så vanlig som mulig, også i en situasjon hvor smittsom sykdom brer seg. Det er for å vise solidaritet med samfunn som er mer sårbare enn vårt eget. Verden må ikke stoppe opp.

Solberg understreket at Norge har vært forberedt på at koronaviruset ville komme, og at vi har en helsetjeneste som er godt rustet og godt trent til å håndtere slike situasjoner.

– De siste dagene har vi sett at også helsepersonell er utsatt for smitte både i fritiden og i arbeidssituasjonen. Det er ekstra vanskelig, fordi det kan gi smitte til sårbare pasientgrupper og svekke helsetjenestens tilbud til pasientgrupper, sier Solberg.

I alt er fem ansatte ved Oslo universitetssykehus (OUS) nå smittet av koronaviruset.

– Jeg er trygg på at OUS nå gjør det de kan for å håndtere den vanskelige situasjonen som er oppstått, men hendelsen på øyeavdelingen minner oss om at epidemier kan gjøre også et veldig robust samfunn som vårt, sårbart.

(©NTB)

Artikkeltags