Klart for nytt Sølna kraftverk

INNTAKSDAM: Slik vil den nye iintaksdammen  til Sølna kraftverk ta seg ut.

INNTAKSDAM: Slik vil den nye iintaksdammen til Sølna kraftverk ta seg ut.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fredag bestemte styret i ØKAS, Østerdalen Kraftproduksjon AS, å investere rundt 80 millioner kroner i et nytt kraftverk i Sølna.

DEL

– Nå har prosjektorganisasjonen lagt et løp, og nå skal vi inngå kontrakter med entreprenører. Forventet start er i april-mai. Mange entreprenører har vært aktuelle, og vi er veldig godt fornøyd med konkurransen, sier daglig leder i ØKAS, Stein Solbu. Han gikk nylig av som e-verkssjef i Nord-Østerdal Kraftlag, som har rundt en tredel av aksjene i ØKAS. De resterende sitter Elverum Energi på. Dette selskapet er heleid av Elverum kommune.
Dagens turbiner i Sølna Kraftverk produserer rundt 2 GWh, mens det nye kraftverket vil produsere over 15 GWh. Det er altså mer enn sju ganger så mye.

Ikke tunnel

Det har vært en lang veg fram til dette vedtaket. Opprinnelig var planene å legge en tunnel fra den nye inntaksdammen til kraftverkstasjonen, som skal ligge i nærheten av dagens kraftstasjon.
– I slutten av februar var det klart at vi må legge ei rørgate i stedet for å bygge tunnel. De geologiske forholdene lå ikke til rette for en tunnel. Denne rørgata blir såpass stor at den måtte behandles i Norges Vassdrags og energiverk, NV, forklarer Stein Solbu.

Lokale jobber

– Ligger det nå til rette for lokale entreprenører?
– Ja, det ser ut til å bli lokale underleverandører til prosjektet.
Byggetida er satt til halvannet år. Det betyr at det nye kraftverket kan sette i drift høsten 2016.

 

Artikkeltags