Året er 1969............den 28. desember har igjen lærer Hans Georg Gundersen trommet sammen god underholdning på scenen i gamle Skogtun i Sømådalen. Dette er spennende for skoleunga, og spesielt for Evald Langsjøvold (nå 57) som samme høst har begynt på skolen. Svein Arild Johnsgård (nå 59) har allerede vært med på underholdning på 17. mai og fjorårets juletrefest, etter at familien flyttet til Sømådalen året før.

Dette er første dagen Evald og Svein Arild står sammen på scenen, og nå den 28. desember 2019 feirer de 50 år sammen på scenen med stor jubileumsforestilling i Skogtun, Sømådal, sammen med gode venner.

Tidlig på 70 tallet var det underholdning i det gamle lokalet Skogtun i Sømådalen både på juletrefesten 4. dag jul, og på 17. mai. Selv etter at Hans Georg Gundersen sluttet som lærer, ble tradisjonen ført videre, og Evald og Svein Arild var med på alle disse underholdningene. Dette ga inspirasjon til å starte med selvskrevne revyer på slutten av 70-tallet. Det gamle lokalet var stappfullt da ungdommene i Sømådalen inviterte til julerevy på 4. dag jul hvert år.

Etterhvert kom ønsket om et mer moderne samfunnshus med bedre scene og rom for sminke og forberedelser. Dette ble bygget tidlig på 80-tallet. Selv om Evald og Svein Arild nå hadde flyttet fra Sømådalen kom de hjem hver helg utover høsten og var med på å lage revy, og sette opp teater i Sømådalen. De var begge initiativtakere til å etablere Sømådalen Theaterselskab.

I 1993 etablerte de underholdningsgruppen Eau de Vill og har de siste 26 årene reist Innlandet rundt med underholdning og spredd humor og sang til mange ei grend i MorgenNorge. Samarbeidet med mentor Hans Rotmo har gitt Eau de Vill mange gode stunder, og fortsatt er Eau de Vill like aktive og ettertraktede som underholdningsinnslag på mange scener.

De siste 20 årene har de også reist rundt med Dalarna Femund Spelmanslag som de var med å etablerte for å ta vare på gamle viser langs ferdasvegen frå Falun til Røros.

I dag spilles Dalarna Femund jevnlig på NRK P1.

Med disse visegruppene har Evald og Svein Arild turnert i Norge, Sverige, Irland og til og med en treukers turne i Amerika har stått på programmet.

50 år med underholdning i revy og visesang, i Teaterlag, danseband, og forestillinger. Dette skal feires med en stor jubileumskveld i Skogtun Sømådal på selveste 4. dag jul. Her vil vi møte igjen mange av de gode kollegaer og musikkvenner som gutta har møtt opp igjennom alle åra de har holdt de gående på scenen.

Til å lede oss gjennom kvelden er vi så heldige å ha fått med oss sambygdingen Håvard Lillebo..

Hva skjedde ellers i 1969?

Hva er det med Rendølene og Sømådølene og den evinnelige kranglingen....

Rendalen hadde fiskebuer både i Buvika ved Femunden og ved Ellevoldsvolden nord for Haugsetvolden ved Isteren. Her drev de høstfiske, og etter at Engerdal ble egen kommune i 1911, så fortsatte Rendølene å hevde sin fiskerett i Isteren. Mang ein krangel har endt i rettsapparaten under betegnelsen «Istersaken».....

Apollo 11 forlot John F. Kennedy Space Center 16 juli 1969. Fire dager senere, den 20 juli landet fartøyet på månen, og den 21 juli tok Neil Armstrong sine første steg på månen.

Dette var en stor begivenhet i hele verden, og ikke minst i Sømådalen, lengst nord i Engerdalen. Hendelsen ble sendt på TV, men det var bare et fjernsynsapparat i bygda. Hele bygda var møtt frem i 2. etasje på butikken hvor fjernsynsapparatet var montert. Kåre fra oppmed Langsjøen hadde vondt for å komme seg ned til butikken for å se på fjernsynet, da han måtte gjøre ferdig fjøsstellet først.

Etter at fjøset var unnagjort satte Kåre seg på mopeden, og kjørte iveg den 4 kilometer lange vegen ned til butikken.

Alle hadde gått og fjernsynet var slått av da Kåre kom til butikken.

- Har de landet alt?, spurte Kåre.

- Ja, de har landet, svarte Kremmeren.

- Gikk det bra? Var det folk på månen?, spurte Kåre ivrig.

- Ja, de har landet og reist igjen. Det gikk bra, men det var ingen folk på månen svarte Kremmeren.

- Å, je tenkje det stod en røndøl og solgte fiskekort der, svarte Kåre.