Gå til sidens hovedinnhold

Snart kommer Sommertoget til Fjellregionen!

Artikkelen er over 4 år gammel

Noen får lange stopp med overnatting, og noen får korte stopp. Fredag 14. juli ruller NRKs sommertog inn i Fjellregionen. På stoppestedene blir det folkeliv, prisutdelinger og en sommerflora av kulturinnslag.

Sommertoget kjører litt «til og fra» i vårt område, og det blir rikelig anledning til å delta både på stoppestedene og se toget langs sporet.

Det spesialbygde toget frakter både Sommeråpent og Reiseradioen rundt i åtte uker. På Rørosbanen er det diesellokomotiv som gjelder, og NRK har opplyst at det er Nordlandsbanens DI 4 som trekker toget.

Alvdal

Alvdal er første stoppested, og dit kommer toget klokka 13.17 fredag. Alvdøler og radiofolk er imidlertid i sving lenge før den tid. Fra klokken åtte om morgenen blir det P1Morgen direkte fra Alvdal stasjon, og på formiddagen åpner boder, matsalg og servering på et nyoppusset Steia med fersk asfalt og ny midtperrong på stasjonen.

Det blir radiosendinger senere på dagen også, og auksjon, kåring av Årets bedrift og Årets Alvdals-ambassadør, olabilløp med Pål Anders Ullevålseter, Alvdals-triatlon, rulleski opp Steigjelen, og storskjermsending minutt for minutt.

Om kvelden er det underholdning fra scenen, med Strømmen spellemannslag, FRAK med unge artister og Alvdal barnekor. Konferansier er alvdølenes egen radiofriskus Martin Holmen.

Direktesending på NRKs Sommeråpent blir det fra halv ti til halv elleve fredag kveld. Lørdag morgen sender Reiseradioen direkte, og Alvdal Bygdekvinnelag byr på gratis frokost på langbord i stasjonsområdet. Klokka 11.00 ruller toget nordover mot Røros.

 

Stopp på Auma, nord for Skjøten

Det blir en ti minutter lang stopp på Auma mellom klokka 11.28 og 11.38 lørdag.

Stoppestedet på Auma ligger mellom Tynset og Alvdal, og noen kilometer nord for Brandvålen, der en smule jernbanehistorie er passende å hente fram:

Da Rørosbanen ble bygget i 1877 ble det bygget både fra nord og sør, og det var på Brandvålen sør for Auma at banen ble skjøtt sammen for nokså nøyaktig 140 år siden. Stedet ble ikke uventet hetende Skjøten.

Tolga

Det blir stopp på Tolga en halvtime fra klokka ti over tolv til tjue på ett lørdag. Et slåttefølge fra Dølmotunet dukker opp sammen med Hulbækmo & Jacobsen familieorkester, som spiller Rakstkulletrall. Forvirret og ukjent med rakstkuller? Ikke fortvil. Ei rakstkulle er jenta eller kvinna som gikk med riva under slåtten før traktorene begynte å legge egg, eller rundballer som vi helst liker å kalle dem.

Billedhuggeren Øyvin Storbækken er på stasjonen med noen av sine skulpturer.

Arrangementet på Tolga starter allerede en drøy time før toget ankommer stasjonen som ligger 543,21 meter over havet. Mannen med mikrofonen er Esten Inge Hilmarsen, og han leder an i konkurranser, ablegøyer og musikalske innslag.

Det er verdt å notere seg at jernbaneovergangen er stengt for biltrafikk så lenge Sommertoget står på Tolga.

 

Os

Folkefesten på Os starter klokka tolv lørdag. Toget ruller inn på stasjonen klokka 13.12, og skal være der til 13.37. 25 minutter, med andre ord.

På denne tiden blir det underholdning, skiskytterstafett og intervjuer, og premiering av de fineste blomsterkransene. Ordfører Runa Finborud og skiskytter, norgesmester og kongepokalvinner Kristoffer Langøien Skjelvik er vertskap på perrongen. Mens osingene venter på toget kan de hygge seg med konsert med Gro Kjelleberg Solli og Øystein Sandbukt, prøverunder i skiskyting, trekkspillmusikk, mat og drikke – og blomsterkranskonkurransen som er for barn og unge under 16 år.

Det er også verdt å merke seg at det er åpen dag på stoppestedet Håmålvoll før Os. Steinar Osflaten håper mange møter opp slik at de kan hilse toget når det passerer i ettida lørdag, ved det som vi ikke nøler med å utrope til Rørosbanens nusseligste stasjonsbygning.

 

Røros

Klokka 13.50 kommer Sommertoget til Røros, og i Bergstaden går det slag i slag til langt på kvelden. Det hele starter med en enkel Kahoot-quiz på perrongen, før Fantorangen og Perla fra NRK Super hilser på barna sammen med Sigrid og Kathrine fra Radio Super. Utover ettermiddagen og kvelden byr NRK på ulike aktiviteter, både for barn og voksne.

Klokka sju blir det Sommeråpent-vorspiel i parken på Nilsenhjørnet med Røros-kultur og utdeling av Røros kommunes Bergstadstipend.

Direktesendingen i sommeråpent går på NRK1 fra halv ti til halv elleve.

Akkurat som i Alvdal blir det reiseradiosending fra Røros, også – men det skjer faktisk ikke før tirsdag 18. juli. Da starter nemlig «runde to» av Sommertogets tur i Fjellregionen. Sommertoget står i ro søndag og mandag.

Holtålen

Tre stopp er lagt inn i Holtålen tirsdag 18. juli. I tilmålte minutter mellom klokka 12.19 og 12.24 er det Reitan stasjon som er stedet, og Ålen spell og dans opptrer.

På Ålen stasjon kan folk møte opp og hilse på toget fra 12.30 til 12.35, og fra 12.50 til 13.15 er det stopp på Haltdalen stasjon. Her salutterer Holtaalske Skiløpercompagnie, Polkagrisan spiller og general Armfeldt kommer til hest!

Et klenodium av en skinnesykkel kan publikum også få se når sommertoget kommer til Haltdalen.

– Skinnesykkelen er eid av Haltdalen Historielag, forteller Jann Rønning, som er leder i historielaget.

Sykkelen ligger i dag i Gammelgården, og skal fraktes til stasjonen og plasseres på perrongen.

– Jeg tror ikke sommertoget har sett noe lignende bli stilt ut andre steder, sier Rønning.

Han opplyser at skinnesykkel i sin tid ble brukt av banevokterne.

– I gamle dager, halvannen time før toget kjørte av gårde, så syklet banevokteren på togskinnene for å se til at det ikke var noen hindringer på eller rundt sporet, forklarer Rønning.

Tynset

14.40 kommer toget til Tynset tirsdag 18. juli. Et langt program med folkefest på torget starter midt på dagen. En miniutgave av landbrukets dag blir rigget i regi av bondelaget, det blir minimarked og veteranbilutstilling, leker og aktiviteter.

Fantorangen og Perla skal ut til tynsetingene, også, og NRK sender arkivmateriale på storskjerm.

Togturen fra Røros til Tynset blir også vist på storskjerm, ispedd sceneinnslag med lokale artister.

17.30 går det folketog fra torget og bortover Parkvegen til rundkjøringa. Der skal manfoldsskulpturen avdukes.

Om kvelden deles det ut talentpris, og det blir konsert med Ask Carol, Ann Jorunn Røe, Øystein Wangen, Bendik Qvam, Kim Andre Rønningen og Opera di setra.

Fra halv ti om kvelden sender NRK Sommeråpent direkte fra området ved torget og stasjonen.

Siste post på sommertogprogrammet er frokost på Tynset stasjon mellom klokka ti og elleve onsdag 19. juli. Da blir det avskjedsopera med Lars Eggen og Opera di setra, og folk kan vinke av gårde toget på turen videre sørover langs Rørosbanen.

Kommentarer til denne saken