Gå til sidens hovedinnhold

Vil hylle togene på Rørosbanen med et gedigent hælteppe

Artikkelen er over 4 år gammel

Mange lapper små skal bli til et hælteppe som ender opp som takknemlighetsgave fra tynsetingene til toget og folkene som sørger for at toget går – dag etter dag, år ut og år inn.

Tirsdag 18. juli kommer Sommertoget til Tynset, og det blir stor aktivitet i området rundt stasjonen og torget. To aktører som har funnet hverandre, er Tynset husflidslag og Musea i Nord-Østerdalen. De oppfordrer små og store til å delta i en gedigen lappe-dugnad slik at husflidslaget senere kan montere ett hælteppe som skal ombord i toget på Rørosbanen til høsten.

13. oktober er nemlig datoen for 140-årsjubileet til Rørosbanen, og Eldbjørg G. Kalbækken som er leder i Tynset husflidslag mener derfor at det må være et greit mål å få produsert 140 lapper på den store sommertogdagen tirsdag 18. juli. Fra klokka 12 er de i gang, og lapper og synåler skal ligge klare.

Gjenbruk av stoff

Husflidslagskvinnene forteller at hæltepper var vanlig fra slutten av 1800-tallet.

– Her handler det om gjenbruk. Alt av stoffrester skulle brukes, gjerne i ull. Det ble klippet til lapper som har form som en hæl, og disse syr vi altså sammen til små eller store tepper, forklarer de.

 

Hæltepper kan brukes som små sitteunderlag, som sengeforleggere, tepper i stua eller som sengetepper. Litt ny bruk har også etter hvert dukket opp, etter at Norges Husflidslag og Hedmarks Husflidslag har ristet støvet av hælteppene, gitt ut et hefte Magnhild Tallerås har skrevet, og holdt kurs og temakvelder.

Eldri Lilleeng viser fram ei lita veske i samme teknikk.

Takknemlighetsgave

Avdelingsdirektør Bersvend Salbu for Anno Museums avdeling Musea i Nord-Østerdalen sier at initiativet til en takknemlighetsgave kommer for å vise hvor mye jernbanen har betydd for tynsetingene.

– Vi håper toget går i minst 140 år til, også, kommenterer han.

– Vi går sammen for å finne på noe gøy, og stiller med bod på torget, der alle som vil kan komme innom og være med og sy på lappene, sier Salbu.

Lappene er ferdig klippet, men skal kantes med sting.

– Og så må folk gjerne brodere på dem, sier husflidsekspertisen.

Før i tida kunne hele slektshistorien finnes på et slikt hælteppe, med viktige begivenheter, datoer og årstall brodert inn på enkelte av lappene.

Med katt eller geit i midten

Helga Reidun B. Nesset er museumskonsulent og kan mye om gamle tekstiler. Hun forteller at det befinner seg gamle hæltepper i Oddentunet i Narjordet i Os.

– Før i tida brukte de skinn av for eksempel katt og geit i midten, forteller hun.

Nå blir det nok verken rev, elg eller andre lokale dyr å finne på hælteppet som blir gave til toget til høsten.

– Men det må uansett være godt å ha et slikt hælteppe å varme seg på for dem som kjører toget når gradestokken kryper nedover mot 40 kalde til vinteren, mener Bersvend Salbu.

Sommertoget til NRK kommer til Tynset nordfra tirsdag 18. juli. Klokka 14.40 ruller DI 4-lokomotivet som ellers er å finne på Nordlandsbanen inn på perrongen. Det blir folkeliv og arrangementer langt utover kvelden.

Sommertoget besøker Fjellregionen i to runder. Fredag 14. juli starter det med Alvdal. Se hva som skjer i hele regionen her: Snart kommer Sommertoget til Fjellregionen!

 

Kommentarer til denne saken