Nå kan du se Piere Åvla Bransfjell og andre lokale skuespillere i tv-serien Sööfe på NRK-nett tv

– Jeg har ikke sett noe av innspillingen, så jeg er veldig spent på hvordan det ble. Men jeg har ikke gruet meg til å se det, sa en rolig og sindig Bransfjell før han skulle vises på lerretet foran en full kinosal under førpremieren i Storstuggu 8. november.

– Jeg har ikke sett noe av innspillingen, så jeg er veldig spent på hvordan det ble. Men jeg har ikke gruet meg til å se det, sa en rolig og sindig Bransfjell før han skulle vises på lerretet foran en full kinosal under førpremieren i Storstuggu 8. november. Foto:

Barne-tv serien består av ti episoder på tolv minutter hver, og handler i grove trekk om karakteren Sööfe, eller Sofie, som bor i Trondheim. Hun har norsk far og samisk mor, og har levd et helt vanlig, norsk liv.

DEL

Besteforeldrene hennes bor på Røros og driver med rein. Det dukker opp noen utfordringer. I starten av serien dør bestefaren, og reindriften blir truet. Sööfe må dermed ta et valg for å redde reinstammen.

Serien gir et innblikk i sørsamisk kultur og tradisjon og byr på vakre naturbilder og musikk av blant andre Marja Mortensson.

Hovedspråket i serien er sørsamisk, som per i dag snakkes av under 1000 mennesker i Norge og Sverige.

Samtlige episoder er tilgjengelig på NRK-nett. I følge NRK tar de sikte på å vise serien på lineær-tv i februar.

Motivasjon til å bruke språket

– Det er veldig viktig for ungdom at de får vise fram kulturen og språket sitt, og forhåpentligvis motivere andre til å bruke sørsamisk, sa skuespiller Piere Åvla Bransfjell fra Brekken rett før seriens førpremiere i Storstuggu 8. november. Han fortsatte:

– Jeg synes færre og færre snakker sørsamisk, så det har blitt litt vanskeligere å bruke språket.

Les også: – Det er viktig for ungdom at de får vise fram kulturen og språket sitt.

– Hva var det mest krevende under innspillingen?

– Det var ikke mye som var krevende, men å holde maska når vi spilte inn komiske scener var nesten umulig!

Bransfjell forteller videre at innspillingen gikk på skinner og at han unngikk fravær fra skolen, da innspillingen regnes som språkundervisning.

Les også: Nok en tv-serie filmes på Røros. Så langt har en havarert snøskuter skapt mest problemer


Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken