– Nå spør folk om spekemat fra Tynset

SKINKEEKSPERT: Aleksander Vukovic er ekspert på skinke hos Nortura på Tynset. Der har han ansvaret for skinkene Santa Kristina og Æra.

SKINKEEKSPERT: Aleksander Vukovic er ekspert på skinke hos Nortura på Tynset. Der har han ansvaret for skinkene Santa Kristina og Æra.

Artikkelen er over 4 år gammel

Aleksandar Vukovic sier at folk har blitt bevisste på spekemat fra Tynset.

DEL

Vukovic har representert Nortura på stand ved flere arrangementer utenbygds.

– Folk spør om spekemat fra Tynset. Under Rørosmartnan ble vi utsolgt for produktene våre den siste dagen, sier Vukovic.

På Tynset produseres to skinketyper, Santa Kristina og Ara.

– Stranda er større målt i volumproduksjon av spekemat, men vi er den mest allsidige skinkefabrikken i Norge. Til sammen produserer vi 1000 tonn spekeskinke i året, sier fabrikksjef ved Nortura, Geir Inge Høistad.

Fabrikksjefen setter pris på konkurransen med Stranda og Grillstad.

– Vi har en artig fight med de to. Konsernsjefen i Grillstad, Odd Arild Dalsegg, er jo i tillegg utflyttet tynseting, smiler Høistad.

Lang historie

Til politikerne i tirsdagens kommunestyremøte fortalte Høistad om historien til dagens Nortura på Tynset.

– Fabrikken ble etablert på Tynset på slutten av 1940-tallet. Første byggetrinn var Nord-Østerdal slakteri med avdelinger på Tynset og Røros. Senere har fabrikken hatt flere navn som Hed-Opp, Gilde og Terina.

– Det var et hardt slag for mange og en krevende prosess da slaktinga ble lagt ned på slutten av 90-tallet. Jeg var av dem som mente at det var en riktig beslutning å ta den gangen. Vi kunne kanskje holdt det gående et par år til, men så ville det vært slutt. I dag er vi flere ansatte ved anlegget på Tynset enn før slakteriet ble lagt ned. Totalt er 60 fast ansatte og 70 årsverk knyttet til bedriften.

– Vi har de siste årene tonet ned produksjonen av pinnekjøtt for å satse mer på spekeskinke. Posisjonen som Norges skinkehovedstad er det vi som har. Stranda kommer diltende etter, konstaterer Geir Inge Høistad.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken