Overlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk

Seefeld, Østerrike 20190223.
Therese Johaug i aksjon under skiathlon (7,5 km klassisk + 7,5 km fri) i ski-VM i Seefeld.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Seefeld, Østerrike 20190223. Therese Johaug i aksjon under skiathlon (7,5 km klassisk + 7,5 km fri) i ski-VM i Seefeld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Therese Johaug slo knockout på konkurrentene på kvinnenes skiathlon og tok sitt åttende VM-gull i karrieren.

DEL

I øvelsen hun vant også i Falun i 2015 var hun lørdag overlegen i østerrikske Seefeld, i sitt første mesterskapsløp på 1456 dager.

– Det betyr utrolig mye. Jeg har sett fram til dette mesterskapet i to år nå. Endelig å kunne komme til Seefeld og gå et mesterskap, å kjenne på den følelsen med folkehavet i løypa … Det er noe spesielt med mesterskap, sier Johaug til NRK.

Ingvild Flugstad Østberg tok sølvet og ordnet dobbelt norsk, mens Natalia Neprjajeva fikk bronsen.

Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Østberg fikk en luke etter bare en drøy kilometer, og etter tre kilometer stakk også Johaug fra Østberg og Jacobsen.

Johaug økte ytterligere på den andre runden, og derfra og ut så hun seg ikke tilbake. Etter skibyttet var det 30 sekunder ned til Østberg og Jacobsen, som også hadde fått besøk av russiske Neprjajeva.

Ubeseiret

På skøytedelen tok gruppen bak, anført av Charlotte Kalla, stort innpå trioen bak Johaug. Med en runde igjen var Kalla, Heidi Weng, Frida Karlsson og Krista Pärmäkoski bare ti sekunder bak.

Likevel kunne ingen gjøre noe med overlegne Therese Johaug, som med lørdagens VM-gull ennå har til gode å tape et distanserenn denne sesongen. Seieren var hennes 13. internasjonalt denne sesongen. Hun ledet underveis med over et minutt og vant til slutt med 57,6 sekunder.

Jacobsen, Østberg og Neprjajeva holdt unna for gruppen bak og skulle gjøre opp om sølv og bronse. Østberg rykket like før mål, fikk en liten luke og holdt unna for rivalene. Sølvet var Østbergs første individuelle VM-medalje, etter gull på lagsprinten i Falun i 2015.

Neprjajeva ble nummer tre, mens Jacobsen endte på den sure 4.-plassen. 19 år gamle Frida Karlsson imponerte og ble nummer fem, mens Charlotte Kalla kom på plassen bak. Heidi Weng ble nummer sju.

Takket smørerne

– Jeg må takke gutta i bua, jeg hadde så gode ski at jeg kunne fly opp alle bakker. Jeg var nesten ikke stiv, så de har virkelig gjort en veldig, veldig god jobb, fortsatte Johaug, som også sa at hun var nervøs før rennet.

– Jeg prøvde å finne roen fra start, det var planen, at jeg ikke skulle opp i teten med en gang. Jeg tenkte at jeg måtte kjøre underveis på førsterunden og for fullt på andrerunden. Det klarte jeg, og jeg fikk mer og mer luke. Da var det bare å gå mitt eget løp. Det var også utrolig moro å få Ingvild på pallen. Vi har trent ufattelig mye sammen i høyden og ellers i Oslo, så det var veldig moro med den laginnsatsen, og Astrid på 4.-plass, det viser at vi har et sterkt lag.

Pappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken

Thorvall Johaug tok ikke sjansen på å slippe jubelen løs før datteren Therese var trygt over målstreken og hadde VM-gullet i boks.

Fra tribuneplass fikk pappa Johaug se Therese ta et suverent VM-gull i skiathlon i Seefeld lørdag.

– Dette var bare godt å se. Jeg våget ikke tro på gull før målstreken, sa han til NTB etter at triumfen var et faktum.

Han har naturlig nok vært tett på datteren gjennom hele det vanskelige dopingmarerittet hun har vært gjennom.

– Det har vært en lang vei og ikke bare glansdager, men på en dag som dette kan vi glemme, sa Thorvall Johaug.

Lørdagens gull kom 1456 dager etter at Therese Johaug gikk sitt forrige mesterskapsløp.

Skipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette

Skipresident Erik Røste var rørt etter å ha sett Therese Johaug gå inn til et suverent VM-gull i skiathlon lørdag.

Johaug knuste konkurrentene og kom til mål i ensom majestet.

– Hele Norge unner Therese dette, virkelig, av hele sitt hjerte. Dette har mange av oss sett fram til. Det at hun lykkes på en dag som denne er fantastisk, sa Røste til NTB.

Skipresidenten kunne samtidig konstatere at Norge står med full pott hva gjelder gull etter tre langrennsøvelser i Seefeld.

Maiken Caspersen Falla og Johannes Høsflot Klæbo innledet mesterskapet med hvert sitt gull i sprint.

Johaugs manager: – Nå er alt glemt

Therese Johaugs manager Jørn Ernst var lettet og glad etter å ha sett langrennsstjernen gå inn til VM-gull på 15-kilometeren i Seefeld.

Ernst, som har vært blant Johaugs nærmeste støttespillere gjennom hele dopingmarerittet, fulgte lørdagens renn fra tribuneplass.

– Helt fantastisk å se. Dette var en lettelse. Endelig var vi i mål. Det kunne ikke bli en bedre avslutning på dette. Nå er alt glemt, og dette gikk veldig bra, sa han til NTB.

Ernst fikk se Johaug kvitte seg med konkurrentene på et tidlig tidspunkt og komme til mål i ensom majestet på skistadion i Seefeld.

Dermed innledet gullhåpet VM med å innfri de voldsomme forventningene som er stilt til henne.

Send inn tekst og bilder «

Bli med og fortell fra din klubb og sportshverdag!

Artikkeltags