TOLGA: – Jeg liker idrettsopplevelser som bokstavelig talt ligger litt utenfor allfarvei. 42 kilometer på dårlige veier og ørkensand bør sikre at dette blir en løpetur utenom det vanlige, sier langløperen som til daglig er å finne som lærer ved Tolga skole.
Det som gjør dette løpet ekstra spesielt, er at det foregår i og rundt flykningeleirene til saharawi-folket. En del av startkontingenten går direkte til befolkningen.
– Mens andre bruker vinterferieuka til å dra til fjells eller se på Falun-VM, velger jeg å ta denne turen. Det er ferie, men langt fra noen luksusferie. Vi løperne kommer til å bli innlosjert hos familier den uka dette opplegget varer. Om det blir i hus eller telt, vet jeg ikke. Det tar vi som det kommer, jeg er forberedt på enkle forhold, sier Killingmo.
Oppladingen og mengdetrening gjøres i stor grad unna på tredemølla i Mjølkesyra, tolgingenes nye treningssenter. Erfaring i ekstremsport har han skaffet seg gjennom flere maratonløp, og ikke minst gjennom deltakelse i triatlon. For to år siden gjennomførte han Norseman Ironman (drøyt fire kilometer svømming, 180 kilometer sykling, og en avsluttende maraton til Rjukantoppen).
- Jo, det har blitt noen mil på mølla denne vinteren, men for meg er det viktigste å trene så variert som mulig. Et par skiøkter i i uka gjør godt. I total mengde blir det gjerne mellom 12 og 14 uketimer i treningstøy, forteller læreren mens han lunker av gårde i det han kaller passende Sahara-fart, rundt 10 kilometer i timen.
Maratonløpet i ørkenen er ikke blant de store og kjente i løpermiljøet.
– Det var søster Maren som hadde snappet det opp og tipset meg om det. Dette er ingen storbymaraton med flere titusen løpere. Så vidt jeg vet pleier det å være rundt 500 deltakere, blant dem en håndfull andre nordmenn som jeg ikke kjenner. Jeg er ikke med i noen guppe, men tar dette som en solotur. Det er imidlertid felles transport Madrid tur-retur, opplyser Killingmo.
– Men hva med selve løypa, kjenner du den?
– Nei, men jeg er forberedt på litt vanskelig underlag, og forholdsvis sterk varme – mellom 25 og 30 grader. Dessuten kan det bli sandstorm. Det har skjedd før at det har vært leteaksjoner etter folk som har løpt seg bort. Vi må bare krysse fingrene. Det jeg vet, er at dette ikke er løpet for å sette pers!