Ingeborg sørget for stor Dalsbygda-dag i Oslo

TIL TOPPS: Ingeborg Østgård kopierte Therese Johaug og vant gull i Frognerparken på søndag.

TIL TOPPS: Ingeborg Østgård kopierte Therese Johaug og vant gull i Frognerparken på søndag.

Av

Det ble en stor Dalsbygda-dag i Frognerparken på søndag. Den lille bygda fikk nemlig to gullvinnere i norgesmesterskapet og ungdomsmesterskapet i terrengløp.

DEL

Ingeborg Østgård kopierte Therese Johaug da hun satte samtlige konkurrenter på plass i jentenes 16-årsklasse da det ble kjempet om NM-medaljer. Det var ingen som var i stand til å holde samme fart som Ingeborg fra start til mål. Den kapasitets-sterke 2003-modellen som representerer Nansen i langrennssporet og løper for Ren-Eng. Det samme gjør forbildet Johaug som har satt heimbygda til begge på kartet. Hun hevder seg i likhet med Østgård på flere arenaer.

Det er ikke mer enn en god måned siden Ingeborg slo samtlige konkurrenter og ble ungdomsmester på 800-meter på Jessheim. Hun brydde seg lit om at det både regnet og blåste. Stortalentet løp smart og hadde langt mer å gi enn alle de andre i startfeltet da det dro seg til mot slutten. Dermed ble det gull på jenta som sist vinter kunne reise heim fra Hovedlandsrennet og det uoffisielle norgesmesterskapet for 15 og 16-åringer med bronsemedalje.

Satser mest på langrenn

Ingeborg var blant de største forhåndsfavorittene i Frognerparken på søndag. Både i kraft av det hun har prestert tidligere og at det ble løpt i terreng. Østgård er vanligvis en god del bedre i terreng enn på fast underlag. Hennes kvaliteter kommer bedre til sin rett der enn på tartan og vei. Hun festet søndag tidlig grepet og det ble etter hvert et spørsmål om hvor stor seiersmarginen skulle bli. Sølvvinneren fra Skjalg og Stavanger ble slått med 40 sekunder.

Ned til nummer tre var det 45 sekunder. Ingeborg Østgård var faktisk mer suveren enn det Therese Johaug var. Sambygdingen som etter løpet røpte at hun kan tenke seg å stille på 10 000 meter i europamesterskapet neste år såfremt hun holder seg skadefri og formen er bra. Før det skal både hun og Ingeborg gjennomføre en skisesong som kan bli interessant for begge. For sistnevnte sin del er det junior-NM og norgescupen som er de store målene.

I vinter slo Ingeborg Østgård de aller fleste konkurrentene og ble nummer tre i Hovedlandsrennet i langrenn. Lørdag ettermiddag løp hun fra alle jevnaldrende og vant 800-metrn i ungdomsmesterskapet i friidrett.

Dermed ble Dalsbygda-jenta uoffisiell norgesmester i regnværet på Jessheim stadion. Ingeborg hadde god grunn til å være fornøyd med prestasjonen i det sure høstværet. Tiden var hun ikke så opptatt av denne gangen. I mesterskap er det få som bryr seg om det ettersom det er plasseringene som teller. Ren-Eng-utøveren visste at hun var kapabel til å kjempe høyt opp på resultatlista dersom hun var i stand til å være med på åpningstempoet til de andre.

-Jeg visste at formen var bra ettersom det ble ny personlig bestenotering i junior-NM for to uker siden. Det har også gått ganske lett på trening den siste tiden. I junior-NM var jeg den første som havnet utenfor seierspallen. Jeg var allikevel brukbart fornøyd ettersom jeg løp bra i et stevne hvor jeg måtte bryne meg på utøvere som var både to og tre år eldre. Jeg visste at jeg hadde større mulighet i UM hvor det er rene årsklasser, sa Østgård til Arbeidets Rett.

Hun fulgte taktikken

Ingeborg Østgård hadde bestemt seg for å være litt avventende på den første av de to rundene ettersom hun forsto at det kunne vær smart å ha krefter igjen til den siste 400-metersrunden ettersom det både regnet og blåste. Det førte til at de som lå i front brente en del krutt, Therese Johaug-sambygdingen la seg inne ved lista og lå der til de var godt i gang md den andre og siste runden. Da gikk hun etter hvert i tet og skrudde opp farten på tartandekket på Jessheim.

-Jeg forsto da jeg kom ut av den siste svingen og var i ledelsen at dette kunne gå min vei. For jeg var verken stiv eller hadde tatt ut. Jeg var opptatt av å få tatt ut alt og ikke minst få fullført på en god måte, sa Ingeborg etter at triumfen var et faktum. 2003-modellen la ikke skjul på at hun var godt fornøyd. på samme måte som det var vanskelig å rangere hva som var størst av dette og tredjeplassen i Hovedlandsrennet hvor hun hadde så mange konkurrenter.

Går på skole på Røros

Ingeborg Østgård har valgt å bli boende hjemme i Dalsbygda fremfor hybelliv og skigymnas. Hun var veldig komfortabel med det selv om det innebærer at hun må tilbringe en halvtime på buss på morgenen og like mye etter skoleslutt. Hun får trent bra på ettermiddag og kveldstid i heimbygda og det byr seg også mulighet for å trene litt i skoletiden ettersom hun er en del av toppidrettstilbudt på skolen. Ingeborg har gjort en bra treningsjobb og er spent på hva denne vinteren kommer til å bringe.

Send inn tekst og bilder «

Bli med og fortell fra din klubb og sportshverdag!

Artikkeltags