Østerdølenes lag i Oslo ble stiftet i 1922 og har snart 100 års erfaring med å samle østerdøler til kulturelle og sosiale arrangementer i Oslo. Laget har både kor, musikkorps, spellmannslag, idrettslag og hytte. På scenen på julekonserten i Sagene kirke stod koret, korpset og spellmannslaget. Leder av Østerdølenes lag, Marianne Arnemo fra Tynset, var konferansier.

Folkemusikk og julemusikk

Østerdølenes spellmannslag spilte folketoner fra Østerdalen under sin del av julekonserten. Både vals, polka, springleik og reinlender stod på programmet. Spellmannslagets Bendik Smedåsgjelten Qvam fra Fåset imponerte med sin fremførelse på både seljeføyte og bukkehorn. Sammen med resten av spellmannslaget fremførte han Seljefløytevals etter Marius Nytrøen på seljefløyte, og sammen med Marius Westling på fele fremførte han Vesletjennlåten av Egil Storbekken på bukkehorn. Marit Westling fra Hamar er utdannet fiolinpedagog og har i mange år vært musikalsk leder for spellmannslaget. Hun har bidratt stort til spellmannslagets formål «å videreføre og formidle folkemusikk fra Hedmark».

De neste på scena var KORØLIO, et forholdsvis nystartet kor i Østerdølenes lag. Med dirigent Simen Nygård Stubbe fra Tynset i spissen, fremførte koret et variert repertoar med stemningsfulle juletoner. På programmet stod blant annet Se ilden lyse av Sissel Kyrkjebø, Glade jul og Når kjerkeklokka slår med tekst av Levi Bergrud. Avslutningsvis fremførte koret Falle til ro av Eva Weel Skram, som er hentet fra TV serien Hjem til jul. Flere av låtene som koret presenterte var arrangert av dirigent Simen Nygård Stubbe selv.

Østerdølenes Musikkorps fyller 35 år i år og går for å være et av Oslos morsomste korps både å spille i og høre på. Per Kristian Lundin fra Alvdal er leder for korpset, mens Ivar Hellesnes er dirigent. Korpset fremførte Fairytale of New York og Nordnorsk Julesalme av Trygve Hoff før A Christmas Festival avsluttet korpsets avdeling. I denne låten fikk korpset virkelig fylt hele det store kirkerommet på Sagene med kjente og mektige juletoner i et arrangement av Leroy Anderson.

Tradisjonen tro ble hele julekonserten avrundet med Deilig er jorden. Her var både koret, musikkorpset og spellmannslaget samlet på scenen, mens publikum deltok med allsang. En flott avslutning på en stemningsfull konsert.

Snart 100 år

Neste år fyller Østerdølenes lag i Oslo 100 år. Østerdølenes lag er et av flere små og store bygdelag i Oslo. Mange av bygdelagene opplever en negativ medlemsutvikling, men Østerdølenes lag har de siste årene hatt medlemsvekst. Tiltak som nyhetsbrev på e-post, aktiv bruk av Facebook, utvidet aktivitetstilbud og økt synlighet av aktivitetene innen musikk og idrett, har vært effektivt i å øke medlemstallet.

Østerdølenes lag i Oslo skal fortsette sitt arbeid for å samle østerdøler som bor i Oslo. Målet er at man kan føle seg «heme i byen» gjennom musikk, idrett og sosiale tilstelninger. Østerdølenes lag ønsker også være en bidragsyter til å promotere Østerdalen i Oslo gjennom sine aktiviteter og arrangementer. Med julekonserten tar foreningen juleferie og lader opp til stor jubileumsfeiring i 2022.