(Nettavisen): Orkla melder om 16,19 milliarder kroner i samlet omsetning i første kvartal, et driftsresultat på 1,55 milliarder og et resultat før skatt på 1,74 milliarder.

Orklas viktige merkevarevirksomhet økte driftsinntektene med 23 prosent fra første kvartal 2022. Veksten var ifølge børsmeldingen drevet av prisøkninger for å kompensere for kostnadsøkninger. Merkevarevirksomheten utgjør over 90 prosent av inntektene i Orkla-konsernet, men mye av omsetningen til Orkla kommer utenfor Norge.

– Jeg er godt fornøyd med kvartalet. Orkla kan vise til høy organisk vekst og resultatfremgang. Særlig har utviklingen vært sterk i Jotun og Orkla Food Ingredients. Økt inflasjon og stigende rente har i de fleste av våre markeder redusert forbrukernes kjøpekraft, noe som igjen har lagt press på våre salgsvolumer. Selv om det er stor usikkerhet knyttet til fremtidig konjunkturutvikling, har vi sterke merkevarer og robuste verdikjeder, sier konsernsjef Nils K. Selte i Orkla i en børsmelding tirsdag morgen.

Han ser fremover med forsiktig optimisme. Orkla skal fortsatt øke investeringene innen merkevarebygging, samtidig som de kontinuerlig leter etter kostnadsforbedringer.

–, Jeg er glad for at vi har sterk vekst både på topplinjen og bunnlinjen, sa Selte på pressekonferansen. Med andre ord er Selte glad for både høyere omsetning og bedre resultat før skatt og etter skatt. Forbedringene fra i fjor ligger på 12-23 prosent.

Økte omsetningen med 3 milliarder

I gjennomsnitt ventet analytikerne en omsetning i første kvartal på 14,9 milliarder kroner, et driftsresultat på 1,33 milliarder og et resultat før skatt på 1,51 milliarder kroner.

Orkla slo dermed forventningene klart, noe de ikke gjorde i foregående kvartal (se lenger ned). I første kvartal 2022 omsatte Orkla for 13,27 milliarder kroner og satt igjen med et resultat før skatt på 1,54 milliarder.

1. mars i år så Orklas nye forretningsmodell dagens lys, med tolv selvstendige porteføljeselskap. Orkla er blitt et såkalt industrielt investeringsselskap. Fra og med andre kvartal blir det en ny rapportering av regnskapene etter den nye strukturen.

Aksjekurs som for 15 år siden

Orkla-resultatet for fjerde kvartal i fjor skuffet aksjemarkedet og sendte Orkla-aksjen ned 7 prosent. Dagens kursnivåer er bare så vidt høyere enn i midten av februar. Utbetalt utbytte i perioden (14. april, red.anm.) trekker ned aksjekursen, men utgjør bare 3 kroner per aksje.

Orkla-aksjen har de seneste månedene fått et løft, men aksjen er likevel ned over 14 prosent siden begynnelsen av 2022. Faktisk er kursen tilbake på nivåer fra april 2008 (se grafen under), men eierne med Stein Erik Hagen i spissen har fått utbetalt en del milliarder i utbytte i disse 15 årene.

Et typisk Orkla-utbytte de seneste årene er 2,50-3 kroner per aksje, rundt 4 prosent av aksjekursen. Det sender Orkla ned på 74. plass av de 80 aksjene meglerhuset Pareto Securities dekker og som vil betale utbytte i 2023.

Orkla har ikke vært noen avkastningssuksess for Norges niende rikeste person. E24 skrev for eksempel i november 2007 at Hagen da kontrollerte 22,4 prosent av Orkla. Til tross for den lavere eierandelen var aksjene hans allerede den gangen verdt 22,75 milliarder kroner.

Har Orkla-verdier for 19 milliarder

Den klart største eieren i Orkla er Stein Erik Hagen og familie, med til sammen 25 prosent av aksjene gjennom to investeringsselskaper, Canica og Tvist 5 AS. Hagen og barna sitter for tiden med Orkla-verdier for bortimot 19 milliarder kroner fordelt på i overkant av 250 millioner aksjer. Markedsverdien av hele Orkla er nå 75,8 milliarder.

Mangemilliardæren ble i mai 2006 valgt til styreformann i Orkla. I denne perioden har det vært hele syv konsernsjefer i Orkla. Kontrasten er stor fra da legendariske Jens P. Heyerdahl ledet Orkla-konsernet i 22 år, fra 1979 til 2001.