Denne artikkelen stod på trykk i Arbeidets Rett 15. juni 2012, i anledning Jorun Sakrisvolls 80-årsdag. Et enstemmig Røros formannskap vedtok torsdag 11. mai at Røros kommunes miljøpris 2023 skal gå til Jorunn og Bjørg Sakrisvoll Sundt for deres arbeid med sibirstjernen. Vi publiserer nå denne historiske artikkelen til glede for nye lesere.

Arbeidet med denne blomsten sørger for at Jorunn og Bjørg får pris
– Sibirstjerna burde forresten døpes om til Sakrisstjerna, la ordføreren til, og viste til Jorunn Sakrisvoll sin innsats for å redde sibirstjerneforekomsten ved Sakrisvollen.
Én eneste prikk på norgeskartet ved Aursunden og Røros i hele Norge, viser hvilken sjelden skatt hun har berget.
Ingen prikker ellers i Norden. Ingen i Vest-Europa. Ikke før du ser til Kola-halvøys i Russland, kommer merket for nærmeste naturlige voksested for sibirstjerna. Derfor hadde en busslast med politikere og folk fra administrasjonen, inkludert ordfører og rådmann, lagt inn kakestopp hos Jorunn Sakrisvoll da de var på befaring i hele kommunen onsdag.
Må være som en er
Sibirstjerna vokser i dag i strandkanten av Aursunden i idylliske omgivelser på Sakrisodden, et par lange stenkast fra tunet på Sakrisvollen der Jorunn og Sigvart holder hus.
Det bugner av blomster i alle vinduskarmer, og bugne gjør det rundt blomsterdama på mange måter. Hun har mottatt priser og påskjønnelser for blomsterarbeidet sitt flere ganger før, og nå altså i anledning at hun nettopp rundet 80 år,
Å få slikt storfint besøk på onsdag, syntes jubilanten var bare svært, og med litt hjelp på kjøkkenet fra datteren Bjørg ble hele selskapet på nærmere 20 personer traktert.
– Jeg har gledet meg til dette jeg, strålte Jorunn.
– Livet har lært meg at dersom en bare ikke prøver å framstå som noe annet enn den en er, så går det best for alle, forsikret hun, og tok imot klemmer og blomster og gode ord.
– SNO er jo ellers ganske gubbedominert. Noen oppgaver gjør vi sjøl mens noe engasjerer vi andre til, og i min tropp Jorunn, er du kanskje den aller mest ungdommelige av alle. Din entusiasme og ditt engasjement, din arbeidsinnsats og din undrende holdning til alt levende i naturen, er helt unik, sa Tom Johansen, som har Jorunn som oppsynsansvarlig på Sakrisodden.
Tar imot blomsterfolk fra hele verden
Strandområdet på om lag 3,5 mål ble fredet ved kongelig resolusjon i 1981. Formålet er å sikre sibirstjernas voksested her ved bredden av Aursunden om lag 2,2 mil øst for Røros rett ved fylkesveg 561. Sibirstjerna regnes som Norges mest sjeldne plante, og den er da også valgt til kommuneblomst for Røros.
Jorunn har helt sia starten tatt imot folk som vil ta en kikk ut i området.
– Da ungene var små og det var Sigvart og jeg som drev garden, hadde jeg klesskift liggende klart på en stol. Når det kom folk slapp jeg det jeg hadde i hendene, sprang innom badet for en vask, og gikk med dem ut på Odden. Slik fikk jeg jo også passet litt på plantene. Det kommer ikke like mange lenger. Ikke er jeg med bestandig heller, men disse møtene med blomsterinteresserte folk fra rundt om i inn- og utland har gitt meg utrolig mye, smiler hun.
– De har delt litt av sitt, og jeg har vist dem Aursunden og livet vi lever her.
Ble nesten regulert bort
Sibirstjerna tilhører slekta Aster, og blomstrer fra midt i juli til midt i august med lilla lave blomster. Allerede i 1874 var det kjent at det vokste en planteart av denne slekta ved Aursunden, men en var ikke oppmerksom på hvor sjelden planten virkelig var. Planter på gardene Tamnes og Sakrisvoll ble artsbestemt til å være den sjeldne sibirstjerna av en botaniker i 1897.
Sibirstjerna ble første gang fredet i 1915, den gang mot innsamling og ødeleggelse. I forbindelse med at Aursunden ble regulert, ble denne fredningen opphevet i 1921. Ny fredning kom året etter. Denne ble opphevet i 1981, og fulgt av dagens fredningsbestemmelser.
Etter reguleringen av Aursunden i 1923 ble livsmiljøet til sibirstjerna dramatisk endret og bestanden gikk kraftig tilbake. Kun helt nord på Sakrisodden overlevde en liten bestand.
Sigvart Sakrisvoll, som er født og oppvokst på Sakrisvollen, kan ikke minnes at det ble ikke snakket spesielt om den sjeldne planten da han var liten.
– Jeg husker bare det var et bestemt område vi ungene ikke skulle ferdes på, og i ettertid lærte jeg jo at det var der blomstene vokste, forteller Sigvart.
Jorunn, som er født på andre sia av Aursunden, mener de fikk høre om blomstene i skolen. Da hun giftet seg med Sigvart og flyttet til Sakrisvollen, fikk hun se dem ved selvsyn.
Sibirstjerna reddes
I 1975 var det bare fire skrinne planter igjen, og ingen av dem blomstret. Jorunn bestemte seg for å prøve å berge dem og grov opp sanda så rotstenglene fikk bedre plass. Hun fjernet konkurrerende vegetasjon, gjødslet og pleide plantene som i et hagebed der nede i strandkanten mens de iskalde bølgene fra Aursunden slo mot land. Det kan ei sibirstjerne tydeligvis tåle, dersom den bare får godt stell i tillegg.
Jorunn har i alle år også tatt frø og sådd sibirstjerner som hun holder i hus og hage hjemme for sikkerhets skyld. Sakte, men sikkert har bestanden økt. Plantene har hun flyttet bitte litt lenger opp på stranda, der de er mer beskyttet mot isgang og svingninger i vannstanden.
Sibirstjerna er helt avhengig av intensiv skjøtsel for ikke å forsvinne igjen. Forsøk med å plante den ved andre sjøkanter i Røros har vært mislykket.
– Dersom folk vil oppleve sibirstjerna i blomst er det bare å ta turen, men altså huske på at området og blomsten er fredet, inviterer Jorunn og Tom Johansen.
Fattet enstemmig vedtak
Politikerne i planutvalget som fikk nyte kaffen og bursdagskaka hos Jorunn var imidlertid opptatt av hva som skjer når ikke hun kan greie å bruke timer, dager og uker hver eneste sommer til blomsterpleie på Sakrisodden mer.
Datteren Bjørg, som nå driver garden sammen med ektemannen Bjørnar, fikk sjølsagt utfordringen i fanget midt i kaffeserveringen. Hun kunne svare at de skal prøve å gjøre sitt beste, men slik kjærlighet og så mye tid som Jorunn har til blomstene kunne hun ikke love ut.
– Vi kan vel fatte et enstemmig vedtak i planutvalget og formannskapet her og nå om at dere er betrodd og får jobben, spøkte varaordfører Einar Aasen, og fikk hele forsamlingen til å applaudere forslaget.