Lagringen ble anslått å være i strid med "Forskrift om gjødselvarer av organisk opphav".
I henvendelsen ble det blant annet angitt følgende: - Fra lagringsplassen heller terrenget sydover mot tilstøtende eiendom. Det er ikke etablert effektive tiltak som samler opp avrenningsvann fra tallen. I forbindelse med snøsmelting på våren renner sterkt forurenset avrenningsvann fra tallen langs med overflater i terrenget og over til naboeiendommen.
Dette er talle
Kilde: Wikipedia: Talle er avføring og urin av husdyr som er tråkket sammen med strø. Da er halm som er mest brukt som strø, men den kan også kombineres med sagflis eller sagflis alene. Dette er ofte en økonomisk og renslig dekke å ha i enkelte typer husdyrrom, da halm ofte er i overflod på mange gårder. Da strør man godt første gang, deretter strør man et tynnere lag, når tallen begynner å bli fuktig på toppen. Dette resulterer i et dekke som avgir varme, og er mykt å ligge på. Men det sliter veldig lite på klauver og hover, så det blir mere arbeid med skjære dette på dyra. Tallen kan senere måkes ut med traktor, og spres på åkerene som gjødsel. Den er fin med det at den avgir næringsstoffene sakte, noe som hindrer avrenning og avdamping av nitrogen og fosfor. Og den beriker jorda med organisk materiale, noe som kan gjøre den mere sterk mot tørke.
Utløste befaring
Etter at kommunen ble varslet om forholdet, gjennomførte kommunen en befaring. I henvendelsen som utløste befaringen ble det blant annet beskrevet følgende: - Den ukontrollerte avrenningen i forbindelse med snøsmeltingen medfører betydelig forurensingsbelastning og tilførsel av næringsstoffer til tilstøtende vassdrag (Folla). Den ukontrollerte avrenningen medfører betydelig lokal forurensing med tilgrising av naboeiendom, innkjørsel setervei, fylkesvei 29, og avrenningssonen ned mot Folla.
Må etableres et annet sted
Folldal kommune oppsummerer på følgende måte etter befaringen:
- Konklusjonen blir da at driftsopplegget slik det ble besiktiget på befaring 13. april ikke er i samsvar med de krav som foreligger i Forskrift om gjødselvarer av organisk opphav. Ut fra dette har Folldal kommune nå gitt et pålegg om forurensingsbegrensende tiltak. Eiere avlandbrukseiendommen skal så snart som mulig og seinest innen 10. august fjerne all storfetalle på eksisterende lagringsplass. Videre skal det oversendes til Folldal kommune for godkjenning innen 01. juli, ny plassering avlagringsplass avmerka på kartutsnitt. Lagringsplass for storfe skal etableres på en ny plass og skal skjermes mot overflatevann.