Storslagen kulturell mønstring med historisk fortegn. Onsdag settes det fyr på kølmila

Slik ser kølmila ut. Onsdag settes det fyr på den.

Slik ser kølmila ut. Onsdag settes det fyr på den. Foto:

Av

Denne uka foregår det en historisk hendelse i Nørdalen på Os. Kølmila, som denne høsten har reist seg ved hjelp av solide dugnadskrefter, er klar for å tennes. Onsdag kveld er det mulig å overvære begivenheten.

DEL

I omgivelsene hvor utallige kølmiler har vært tent tidligere, og karer fra hele distriktet hadde sin daglige arbeidsplass, skal det igjen være kølmilerøyk. Og ikke nok med det, men når det først ble lagt opp til en slik begivenhet, lot ikke arrangørene muligheten gå fra seg. De bestemte seg for å arrangere Kølbrennardagan. Fra onsdag til søndag vil det være mulig å følge brenninga av kølmila på nært hold, men i tillegg tilbys også konserter, foredrag, forestillinger, gudstjeneste og familiedag.

Kunnskapsformidling

Gjennom hele helga får publikum mulighet til å øke kunnskapen om tematikk knytta til kobberverk og kølmiler. Asbjørn Ryen blir bokbada av Jon Ola Kroken om boka «Kølbrenning, kølkjøring og bosetting», Jon Holm Lillegjelten og Knut Wolden lærer oss mer om kølbrenninga og hva slags utstyr som ble brukt, og vi får et innblikk i arbeidet med kobbermalmen og gruvedrifta til Røros kobberverk.

I tillegg kommer Steinar Moldal for å foredra om "Skogen som ressurs – klimautfordringer ved nedhugging". Moldal har vært lærer i byggfag i en årrekke, han har vært daglig leder i Senter for bygdekultur og har mange fagbøker bak seg om handverksfagene. I 2018 mottok han Dovre kommunes kulturpris for sitt engasjement og sin innsats for å videreføre kunnskapen om håndverk og tre som materiale i Dovre, Gudbrandsdalen og Oppland, men også i Hedmark, Trøndelag, utover i landet og i nordisk sammenheng. Ved å utrettelig arbeide for at alle generasjoner skal få del i håndverkskunnskap, er han en viktig aktør nasjonalt for å sikre den immaterielle kulturarven.

Som publikummere har vi noen lærerike foran oss i løpet av Kølbrennardagan.

Kulturformidling

Kølbrennardagan 2020 blir et arrangement med stor bredde og et mangfold av uttrykk. Hver eneste dag kan publikum oppleve konserter, forestillinger og oppvisninger fra scenen i Nørdalen. Os kulturskole og grunnskolen på Os og Røros bidrar med sang, musikk og tablåer. Lørdag formiddag er Os mannskor med og synger, og fredag kveld er det tøffingene i Copper City Ramblers som byr inn til kølbrennarpub i Os samfunnshus. Kølbrennardagan har blitt til ved at mange har gått sammen om arrangementet, flere har brukt utallige dugnadstimer og velvillige aktører har tent på ideen om å gjenskape et av de historiske elementene som virkelig var med og la grunnlaget for arbeidsplasser og bosetting i vårt distrikt.

Sønvis

Sønvis Foto:

Fortellerforestillinga Hembygda

I juli markerte Os kommune 40 årsjubileet for UNESCOs innskrivinga av Røros bergstad på verdensarvlista og 10 årsjubileet for utvidelsen til Verdensarven Røros bergstad og Circumferensen.

På Oddentunet ble det invitert til fortellerforestilling med Kirsti Sæter, Sigrid Stubsveen og Anders Lillebo. Denne forestillinga skal elevene ved 9. trinn fra Os og Røros få oppleve torsdag og fredag, i tillegg til at alle som har lyst kan få med seg den åpne forestillinga i Solvang, Narjordet, torsdag kveld.

Gjennom et utvalg av fortellinger vil publikum få et innblikk i historien til det spesielle gårdstunet og noen av menneskene som levde der.

Sigrid Stubsveen og Anders Lillebo, begge fra Engerdal, vil i tillegg til deltakelsen i «Hembygda» spille opp til konsert på scenen i Nørdalen onsdag kveld, rett etter tenninga av kølmila.

Erik Lukashagen

Erik Lukashagen

Skogens diktere

Hans Børli og Dan Anderssons er regna for å være skogens og milenes diktere, og lørdag kveld kommer Erik Lukashaugen og gruppa Sønvis til Nørdalen for å holde konsert. Sønvis, som for anledninga består av Kirsti Sæter, Vegar Dahl, Jo Ryen, Olav Kjernmoen og Erik Roll, har flere nye låter med seg, mange bygd opp omkring tekstene til svensken Dan Andersson. 16. september 2020 er det 100 år siden han døde, og Kølbrennardagan ble en gylden mulighet til å løfte fram den svenske ordsmeden. Erik Lukashaugen har på sin side hatt suksess med tonesettinger av Hans Børlis nære og kjære dikt, og han har med seg flere av disse, samt flere egne låter, til konserten lørdag kveld.

Familiesøndag i Nørdalen

Søndag blir det familiedag i Nørdalen. Gudstjeneste med Stig prest, kirkekaffe ved Os bygdekvinnelag og musikk ved Terje Husdal og Jo Ryen setter stemninga for dagen. Etter dette kommer Kirsti Sæter for å holde fortellerstund og Gro Kjelleberg Solli får med seg barn i alle aldre på en nær og god sangstund. Blant anna skal alle få være med å synge og danse “Her kommer vennen min”, “Løp mine hester”, “Tøffe, tøffe toget går” mm. Det blir ei uhøytidelig og moro stund med sang og lek.

Som om ikke det er nok, vil Os Røde kors komme for å holde førstehjelpskurs for barn, alle som vil kan ta med seg fiskestang å prøve fiskelykken, og grillene tennes for de som ønsker å ha med seg grillmat.

Artikkeltags