Greni på Stortinget: – Svekket beredskap betyr svekket trygghet i distriktene

PÅ STORTINGET: Heidi Greni (Sp). Arkivfoto: N. K. Nesvold

PÅ STORTINGET: Heidi Greni (Sp). Arkivfoto: N. K. Nesvold

Artikkelen er over 1 år gammel

Stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp) fra Holtålen tok opp det hun betegnet som kaos i ambulansetjenesten i en stortingsdebatt nylig.

DEL

I forbindelse med at Stortinget hadde oppe innstillingen fra justiskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Jenny Klinge, Liv Signe Navarsete og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om å sette ned en totalberedskapskommisjon, tok Greni opp to temaer: helse og matsikkerhet.

– De siste ukene har sikkerheten for å komme seg til sykehus når det oppstår akutt helsesvikt, stått sentralt i debatten. Det gjelder svikten i Luftambulansetjenesten, og i Trøndelag gjelder det reduksjon i ambulansetjenesten, begge to med redusert sikkerhet og økt responstid som resultat, sa Greni.

Hun belyste også forhold rundt anbudsutsettelse, og viste til at sammenbruddet i Luftambulansetjenesten.

– Det er vanskelig å forstå at de ansvarlige for tjenesten ser ut til å være helt uforberedt på at ansatte i dagens tjeneste vil søke seg over til annet arbeid når de vet at jobbene deres er borte om et års tid. Anbudsutsettelse basert på at dette gjelder virksomhetsoverdragelse med rettigheter til stillingsoverføringer for de ansatte i ambulansetjenesten ville antagelig ha sikret tilbudet til akutt syke i overgangsperioden mellom tidligere og ny leverandør av ambulansetjenesten. At dette kommer på banen først nå etter lang tids krise i tjenesten, er kritikkverdig, mener Greni.

– Kaoset i ambulansetjenesten er et uttrykk for at beredskap og sikkerhet for brukerne har kommet i andre rekke i planprosessen. Slik kan det ikke være i norsk helsevesen, sa hun.

Hun sier også at i Trøndelag har innbyggerne opplevd at helseforetakene kutter i ambulansetjenesten.

– Flere dagambulanser er fjernet, og flere er foreslått fjernet, på tross av sterke advarsler fra kommunene, fra ambulansepersonellet og fra kommunelegene. Det svekker beredskapen og fører til svekket trygget i distriktene. Dessverre er dette mulig, og det er kanskje på grunn av at helseforetakene er helt uten politisk styring fra fylkesnivået, fortsatte senterpartipolitikeren.

Hun nevnte fjerning av dagambulansen på Oppdal som eksempel, og poengterer at den fjernes akkurat i ferietiden, da det er mest folk på Oppdal.

– Forsøkene på å forsvare kuttene, det være seg fra statsråden eller fra sykehusene, har ikke skapt ro, heller tvert imot. Lokalt helsevesen mener kuttene svekker helseberedskapen betydelig, sa Greni videre.

Hun valgte også å snakke litt om matsikkerhet, og sa at sikkerheten for norsk mat og trygg mat har alt for liten oppmerksomhet i Norge.

– Vi har en lavere selvforsyningsgrad enn de fleste andre land, avsluttet Greni.


Artikkeltags