Tydelige stemmer trengs

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederI skrivende stund går valgkampen 2017 mot en ende. Hvem som blir valgets vinner, vet vi ikke på ei god stund ennå. Det er lenge sia det har vært knyttet så stor spenning til resultatet. Veteraner omtaler det som et av tidenes jevneste valg.

De siste dagene har det kommet noen muntlige avklaringer om hvem som vil støtte hvem, gitt et resultat slik og slik, men forhandlinger er nå en gang forhandlinger. Vi må nok vente og se. Målinger fra fredag viste dødt løp og at MDG og Rødt kan avgjøre hvem som danner nye regjering. Både ei eventuell H/Frp-regjering og Ap/Sp-regjering må søke støtte hos minst ett av småpartiene. Og enda har vi ikke nevnt utjevningsmandatene.

Det meldes om at rekordmange har forhåndsstemt innen fristen før helga. Forhåndsstemmene blir sendt til kommunene fortløpende. De fleste blir derfor telt på valgdagen, men stemmer som ble avgitt fredag kan ta helt til tirsdag ettermiddag før de er framme i kommunene og blir ikke telt før da.

Skolevalgene gir ofte en god indikasjon på hvilken vei vinden blåser. For fire år sia ble Høyre for første gang det største partiet. Uka etterpå fikk landet en ny regjering ledet av en statsminister fra Høyre. I år gikk småpartiene fram blant de unge. SV gjorde det best av alle med en framgang på 2,5 prosentpoeng.

De fleste medier kårer også SV til valgkampens vinner. Audun Lysbakken kom feiende som en vind den siste uka, og imponerte i tv-sending etter tv-sending. Debattledere, journalister og media generelt får ikke like mye skryt. Mange mener valgkampinnspurten var preget av skittpakker, lite relevante saker og feil fokus.

Det som er sikkert er at ikke all verdens faktasjekker – slik noen har forsøkt seg på i år – eller velgerhjelpere fra ulike hold, trumfer medias makt til å velge saker, velge kilder og velge vinkling. Der journalister stiller lukkede, forutsigbare eller «vinklede» spørsmål og oppsummerer, kommenterer og konkluderer på elendig grunnlag, slipper for mange politikere unna med tåkelegging, motangrep og unøyaktigheter.

Alt dette gjør sannheten utilgjengelig. Derfor er det med stor sorg vi våknet opp én dag før stortingsvalget til nyheten om at valgekspert Frank Aarebrot er død. Han analyserte virkeligheten og beskrev på en så mesterlig måte det han så. Ja, han hadde sin stil og sitt ståsted, men han lot ingen slippe unna med lettvintheter. Vi trenger flere så tydelige stemmer.

Bruk stemmeretten din! GODT VALG!

Artikkeltags